Učitelj Marko i njegovi učenici u planinskom selu Tovrljane uveličali Sabor i seosku slavu Sveti Ilija

Sabor i seosku slavu Sveti Ilija u planinskom selu Tovrljane učinili su lepšim sadašnji i budući učenici isturenog odeljenja Osnovne škole „Svetislav Mirković Nenad“ iz prokupačke Male plane i njihov učitelj Marko Čikarić.

viber_image_2023-08-02_18-45-21-139

 

Bez njih, ovaj sveti i svečani dan u selu, ne bi bio isti.

viber_image_2023-08-02_18-45-21-209

Za razliku od mnogih ranijih godina, na mestu gde se meštani okupljaju čuo se dečiji smeh i graja. To je, kako kažu meštani, najlepši sabor poslednjih deceniju.

-Deca i ja smo rado učestvovali u ovom saboru. Inače, uvek učestvujemo u svim događajima u okolnim selima. Spremimo kulturno- umetnički program i tako obeležimo svečanost- kaže Marko Čikarić, koji je već osam godina učitelj u ovoj planinskoj školi.

On je poznat široj javnosti kao dobitnik „Virtus nagrade“ fondacije „Trag“ i proglašen je za najboljeg volontera Crvenog krsta Srbije za 2022. godinu. Dobitnik je i Svetosavske zahvalnice, najvećeg priznanja u Topličkom okrugu.

Učitelj Marko je tako oživljavajući školu, oživeo i čitav ovaj kraj u kojem se više decenija do momenta kada je on postao učitelj, nije čulo škosko zvono.

Trenutno je u njegovoj školi tri učenika Nikolina, Dimitrije i Marina , a još četiri polako stasavaju za školu.

viber_image_2023-08-02_18-45-20-312