Uručena Svetosavska povelja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama

????????????????????????????????????

Svetosavska povelja i zahvalnice, najveća priznanja koje tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug, danas su u prisustvu predstavnika Crkve, Vojske i lokalnih samouprava, uručena dobitnicima u Svečanoj sali Grada Prokuplja.

svetosavska-povelja1-768x510

Svetosavska priznanja uručio je načelnik Topličkog upravnog okruga, Zlatan Miljković, a prva Povelja otišla je u ruke Topličaninu, doc. dr Tomislavu Kostiću, direktoru Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu. Ovo prestižno priznanje dobilo je i Srpsko lekarsko društvo podružnica u Prokuplju, treća Povelja dodeljena je doktoru medicine, Svetlani Miladinović Pešaković, šefu Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja u Kuršumliji i Istorijskom arhivu Toplice u Prokuplju.

ssvetosavska-zahvalnica6-768x609
Svetosavske zahvalnice dobili su Sibin Šović, profesor u penziji i književnik iz Prokuplja, Ana Radojević, direktorka Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju i učiteljica, Ljiljana Sokolović iz Prokuplja.

-Danas kada slavimo Svetoga Savu, mi kao narod stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedno društvo pred sebe može da postavi. Današnji dan srpski narod seća na neprolazna dela velikog srpskog prosvetitelja, oca srpske državnosti i prvog srpskog arhiepiskopa Save. Sećajući se njegove veličanstvene misli, misli čoveka koji je pomogao u državnim i diplomatskim poslovima, gradio crkve, a svojom iskrenom pobožnošću davao primer svuda i svakome, mi mislimo na budućnost našeg naroda i pokolenja. Suštinski značaj za opstanak našeg naroda je što do dana današnjeg niko nije uspeo da nas otrgne od Svetosavlja, rekao je načelnik Topličkog upravnog okruga, Zlatan Miljković i istakao da mu je izuzetna čast što danas može da uruči priznanja najboljima među nama, onima koji nas u ovim teškim vremenima nisu obrukali pred Savom, već čvrsto koračaju njihovim putem i časno nose svoje profesije.


Ovogodišnji laureat doc. dr Tomislav Kostić, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, kako u zemlji tako i u svetu, zaslužan je za spašavanje života na stotine pacijenata iz Topličkog okruga. Doktor Kostić je primajući Svetosavsku povelju rekao da mu je velika čast što je dobio ovo priznanje.

-Kada dobijete priznanje iz kraja iz kojeg potiču vaši koreni, onda je ono još veće i značajnije. Takođe želim da istaknem da su sve moje kolege zaslužne za ovaj uspeh, svi lekari i zaposleni na Klinici za kardiologiju u Nišu koja broji preko 150 zaposlenih. Svi oni su za vreme Kovida pokazali ogroman profesionalizam i u teškim vremenima, kao i uvek zbrinjavali kardiološke bolesnike, kazao je dr Kostić i istakao da je ove godine zbrinuto i lečeno preko 33 000 pacijenata, obavljeno preko 14 000 prijema, preko 650 ugrađenih pejsmejkera i preko 600 intervencija ugradnje stentova koji su spasili živote velikog broja ljudi iz topličkog kraja. Doktor Kostić se zahvalio svima koji su mu bili podrška u njegovoj karijeri i naglasio da će se truditi da Klinika za kardiologiju u Nišu prati moderne trendove u lečenju kardioloških bolesnika i da će stanovnici topličkog kraja uvek imati otvorena vrata za hitna zbrinjavanja i lečenje.

Ispred Srpskog lekarskog društva podružnice u Prokuplju, Svetosavsku povelju je primio predsednik ovog udruženja dr Srđan Mijatović. Zahvalivši se na ovom prestižnom priznanju, dr Mijatović je istakao veliki trud, rad i energiju članova Srpskog lekarskog društva u Prokuplju, koje postoji 75 godina i ulaže napor da se osavremeni i modernizuju zdravstvo u Topličkom okrugu.

svetosavska-zahvalnica5-768x542

svetosavska-povelja-768x503
Svetosavska povelja dodeljena je i dr Svetlani Miladinović Pešaković, šefu Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja u Kuršumliji.

-Veoma sam ponosna što sam dobila ovo prestižno priznanje koje je kruna mojeg dvadesetogodišnjeg rada. Pandemija Kovid nas je sve ujedinila, tako da znanjem i uzuzetnim zalaganjem doprinesemo ozdrvaljenju naših pacijenata. Ovo nije samo moj uspeh, već uspeh svih zdravstvenih radnika u Kuršumliji, a ovo priznanje daje nam vetar u leđa da još bolje i spremnije brinemo o našim pacijentima, istakla je dr Miladinović Pešaković.

Istorijski arhiv Toplice je ustanova kulture u Prokuplju koje je takođe dobila Svetosavsku povelju. Direktor Milan Stojanović se zahvalio i rekao da je priznanje velika satisfakcija za sve zaposlene u Arhivu i istakao da je uz veliku pomoć Ministarstva kulture, Grada Prokuplja i lokalnih samouprava Topličkog okruga i ostvaren veliki napredak u radu ove ustanove, zbog kojeg je i dobila ovo priznanje.