Uskoro otvaranje Spomen sobe „Gvozdenom puku“

Spomen soba „Gvozdenom puku“ u Prokuplju, biće otvorena početkom marta. Tim povodom završne radove, obišla je većnica za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić i v.d. direktora Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

-Iako tačan datum još uvek nemamo, najbitnije je da su svi radovi tekli po planu i da je ovaj svojevrstan spomenik čuvenim junacima Velikog rata, završen. Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta, koji su bili lična svojina ratnika “Gvozdenog puka” u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. Spomen-soba će biti sastavni deo Spomen-parka “Gvozdenom puku” u Prokuplju, koji je otvoren 2018. godine, a podignut je na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u Prokuplju, naglasila je većnica Erić.Za sadnju tuja u dvorištu Spomen sobe, bili su zaduženi radnici Muzeja i na taj način su oplemenili ovaj prostor.

Projekat je podržalo Ministarstvo pravde za sanaciju i adaptaciju samog objekta, a Ministarstvo kulture sa kompletnim unutrašnjim opremanjem.

U Narodnom muzeju Toplice ističu, da će se u ovom prostoru održavati javna predavanja o Gvozdenom puku, promocije knjiga, izložbe o Prvom svetskom ratu, a biće organizovan i obilazak turista i poseta ekskurzija.