Vinogradari će obeležiti svog zaštitnika

U nedelju, 14. februara u najvećim prokupačkim i topličkim vinogradima biće obeležen Sveti Trifun, slava vinogradara. Ovaj veliki praznik obeležiće se odlaskom u vinograde, orezivanjem i zalivanjem prvih čokota, kako bi godina bila rodna, plodna i puna blagostanja.

Članovi Udruženja vinogradara Prokuplja ovaj praznik tradicionalno obeležavaju odlaskom u vinograde u Sokolici, nedaleko od Prokuplja. Zajedno sa članovima udruženja, već nekoliko godina obeležavanju ovog praznika prisustvuju i savetodavci iz prokupačke Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS).

Očekuje se da ovogodišnjem obeležavanju vinogradarske slave prisustvuju savetodavci Ivana Obradović i Magdalena Todorović, koji će vinogradarima govoriti o zaštiti vinove loze i grožđa, unapređenju i razvoju vinogradarstva i podsticajnim sredstvima koja se dodeljuju od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Sveti Trifun će tradicionalno biti obeležen i u najvećem prokupačkom i topličkom vinogradu “Topličkim vinogradima” u selu Gojinovac, koji se prostire na površini od blizu 50 hektara.