Vinogradari u Prokuplju obeležili Svetog Trifuna

Vinogradari u Prokuplju

Rezidbom i zalivanjem vinom prvih čokota, članovi Udruženja vinogradara “Toplica” u Prokuplju, obeležili su svoju slavu, Svetog Trifuna. Obeležavanju ovog praznika, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, kao i direktor Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Dejan Tonić sa saradnicima.
Predsednik prokupačkog Udruženja vinogradara, Slobodan Stanković, izjavio je da je dobro što se iz godinu u godinu povećavaju površine pod vinovom lozom i što se mladi sve više opredeljuju za proizvodnju grožđa i vina.
-Vina iz “Topličkih vinograda” i pojedinih porodičnih vinarija, vraćaju se na vinogradarsku mapu Srbije. Osim lokalne samouprave, vinogradari veliku pomoć imaju i od strane savetodavaca Poljoprivredno stručne službe. Zahvaljujući ovoj pomoći i primenom novih tehnologija i standarda, vina sa područja našeg grada imaju kupce širom sveta, izjavio je Stanković.
Čestitajući vinogradarima slavu, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, izjavio je da vinogradarstvo u Toplici ima dugu tradiciju i da su se na ovom području uvek proizvodile kvalitetne sorte grožđa i vina.
-Prokulje i Toplica uvek su bili poznati po proizvodnji grožđa i vina. Dobro je što se u poslednje vreme sve veći broj mladih opredeljuje da diže nove zasade. Pomoć u podizanju novih vinograda i kupovini potrebne mehanizacije, pruža im Ministarsto poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalna samouprave, izjavio je on i dodao da stručne službe na teritoriji našeg grada, uvek stoje na raspolaganju poljoprivrednicima, kako bi im dali potrebne savete za poboljšanje proizvodnje.
Direktor PSSS u Prokuplju, Dejan Tonić, rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede, ove godine, za razvoj vinogradarstva opredelilo 8,5 miliona evra.
Čestitajući slavu vinogradarima, on je izjavio da poljoprivrednici, koji se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina, treba da se upišu u vinogradarski i vinski registar.
Za dugogodišnji doprinos u radu, Udruženje je istaknutim pojedincima dodelilo priznanja.