Vlada Japana obezbedila 67.610,00 evra kuršumlijskom Domu zdravlja

U Domu zdravlja Kuršumlija obavljena je primopredaja u okviru „Projekta opremanja Doma zdravlja Kuršumlija medicinskom opremom“. Vlada Japana obezbedila je 67.610,00 evra, kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji.

donacija-japana-domu-zdravlja-kursumlija-01-1200x480Od ovih sredstava Dom zdravlja Kuršumlija nabavio je ultrazvučni aparat, inhalator i EKG. Svečanosti su prisustvovali: predstavnica Ministarstva zdravlja – Ljubica Paković, predsednik Privremenog organa Opštine Kuršumlija – Vojimir Čarapić i savetnik poslova ambasade Japana – Tetsuya Tsubota sa svojim saradnicima. Delegaciju je dočekala i ugostila direktorka Doma Zdravlja Kuršumlija doktorka Uranija Petrović.

donacija-japana-domu-zdravlja-kursumlija-03
„Dom zdravlja Kuršumlija ima 147 zaposlenih i jedan je od većih domova zdravlja u Srbiji. Pokriva teritoriju od 1.000 kvadratnih kilometara i 92 naseljena mesta. Osnovni zadatak Doma zdravlja Kuršumlija je pružanje svih vidova zdravstvene zaštite na primarnom nivou, kroz zbrinjavanje hitnih stanja, specijalističkih usluga, usluga fizikalne medicine, kao i usluge laboratorijske i radiološke dijagnostike. Dom zdravlja sprovodi mere unapređenja zdravstvene zaštite, kroz stalno usavršavanje zaposlenih što doprinosi unapređenju zdravstvenih usluga, čemu je pored lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja značajno doprinela i Vlada Japana. Pre dve i po godine dobili smo veoma vrednu donaciju, ultrazvuk, EKG aparat i inhalator. Zahvaljujući ovoj donaciji omogućili smo našim pacijentima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Trudimo se da unapredimo naš rad, pratimo nove tehnologije a sve u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene usluge svim kategorijama stanovništva. U ime svih zaposlenih i svih naših pacijenata zahvaljujem se na donaciji. Beskrajno sam vam zahvalna što mislite na nas, na naše pacijente i što mislite na našu Srbiju. Mi ćemo sigurno opravdati cilj vaše donacije, istakla je doktorka Petrović tom prilikom.

donacija-japana-domu-zdravlja-kursumlija-04
Ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine iznosi preko 16 miliona evra,dok ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 511 miliona evra.POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva.

donacija-japana-domu-zdravlja-kursumlija-02Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine u Republici Srbiji realizovan je 252 POPOS projekta.