Vlada Japana ulaže šest miliona dinara u otvaranje Info centra za readmisiju u Prokuplju

Vlada Japana, uložiće 6.000.000 dinara u otvaranje Centra za povratnike i lokalno stanovništvo u Prokuplju, rekao je predsednik Društva Roma Prokuplje Dejan Živković.

romi donacija 240220 (3) (1)

Ceremoniji potpisivanja ugovora o saradnji između Srbije i Japana, u Vladi Republike Srbije, prisustvovali su potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujam, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

romi donacija 240220 (20)_0 (1)

-Centar za readministrante će omogućiti povratnicima da imaju bolje uslove za obrazovanje i socijalnu zaštitu, rekla je Mihajlovićeva i dodala da, kada je reč o inkluziji Roma i Romkinja, ima još puno posla.

Gradonačelnik Prokuplja, Aleksandar Simonović je istakao da je zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade, Srbija danas bolje mesto za život i da će ovaj projekat doprineti da se romska zajednica u Prokuplju osnaži i vrati obrazovanju, kao ključnom koraku ka zapošljavanju.

On je naglasio da se radi o projektu koji je namenjen povratnicima, pre svega romske nacionalnosti, deportovanima i onima koji su se dobrovoljno vratili iz zapadnoevropskih zemalja, sa teritorije juga Srbije i potencijalnim migrantima sa juga Srbije.

Društvo Roma, uz finansijsku podršku ambasade Japana u Srbiji i GIZ-a, u narednih godinu dana sprovodiće taj projekat, a u tom cilju biće obnovljen objekat društvenog centra u romskom naselju “Čerkez mala” u Prokuplju.

-Zahvalni smo Vladi Japana i Nemačke, što su naš grad prepoznali kao značajnu lokaciju na jugu Srbije za povratnike iz zapadnih zemalja, među kojima je veliki broj Roma, kazao je Dejan Živković.

Prema njegovim rečima, ovaj Centar za readmisiju, kao prvi takav u Srbiji, omogućiće povratnicima da dobiju prave informacije u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite i uključivanja u društveni život.

-Pored “Info pulta”, važnu stavku za inkluziju Roma predstavlja i mogućnost prekvalifikacije, a sve u cilju što bržeg nalaženja posla, kazao je Živković i naglasio da će prekvalifikaciju organizovati Nacionalna služba za zapošljavanje, besplatno.

On je istakao da će ovaj projekat doprineti da se romska zajednica u Prokuplju osnaži i da putem obrazovanja brže dođe do posla.