Vojnici, danas veterani, 53.graničnog bataljona sa Karaule Dejan Radanović okupili su se danas u Blacu

Vojnici, danas veterani, 53.graničnog bataljona sa Karaule Dejan Radanović, okupili su se danas u Blacu kako bi evocirali uspomene na teške dane kada su branili Srbiju i svima nama obezbedili slobodu koju danas imamo.

1

Oni su ovom prilikom sa svojim ratnim komandantom 53.graničnog bataljona u sastavu Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, penzionisanim pukovnikom  Duškom Šljivančaninom, obišli porodičnu grobnicu vodnika Zorana Markovića u selu Džepnici gde su zajedno sa predstavnicima Opštine Blace, položili venac  i odali počast ratnom drugu koji je pred sam kraj rata kidnapovan a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu nađeni.

bscap0000

-Danas sa nama su ovde vojnici, danas veterani sa karaule Dejan Radanović i voda za intervenciju bataljona koji je 1998/99 godine branio državnu granicu prema Republici Albaniji u dužini od 68 kilometara od tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije, rekao nam je danas penzionisani pukovnik Duško Šljivančanin odajući počast stradalom vojniku iz blačkog kraja, Zoranu Markoviću.

bscap0010

Komandant 53.graničnog bataljona u sastavu Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, penzionisani pukovnik Duško Šljivančanin

Pukovnik Šljivančanin ovom prilikom se osvrnuo na junaštvo Topličana u svim ratovima, prisećajući se i na junaštvo kapetana iz Blaca, Mirčetu Milovanovića koji je bio u sastavu 243.oklopne brigade u Uroševcu. Kapetan Mirčeta Milovanović poginuo je 7.aprila 1999.godine.

bscap0001

-Veliko  mi je zadovoljstvo što smo se okupili u junačkoj Toplici i zahvalio bih se Opštini Blace što nas je ne samo danas ispoštovala i što uvek poštuje i pale i žive borce, rekao je pukovnik Šljivančanin.

bscap0011

bscap0012

Slaviša Vučetić iz Džepnice

Slaviša Vučetić iz Džepnice koji je domaćin današnjeg okupljanja, oživeo je sećanje na vodnika Zorana Markovića iz blačkog sela Džepnice koji je nestao 13.juna 1999.godine u predelu Suve Reke i nikad nije pronađen.

bscap0013

Saša Petković

Saša Petković nas je ovom prilikom podsetio na junaštvo Dejana Radanovića, vojnika 53.graničnog bataljona ubijenog 1992.godine, 25.februara vršeći službu. Dejan Radanović čije ime nosi Karaula, bio je rodom iz Novog Pazara.

bscap0014

zamenik predsednika Opštine Blace Nikola Milinčić

Ispred Opštine Blace, venac vodniku Zoranu Markoviću, položio je zamenik predsednika Opštine Blace Nikola Milinčić koji se ovom prilikom zahvalio svima koji su danas došli da odaju počast ratnom drugu Zoranu Markoviću kao i svm herojima koji su dali svoj život za svoju Srbiju.

bscap0007

-Zahvalio bih se svim učesnicima rata i pripadnicima vojske i policije koji su dali nesebičan doprinos i svima nama dozvolili da se slobodno krećemo Srbijom.

bscap0008

Današnjem okupljanju u Blacu prisustvovali su borci iz cele Srbije a došli su i ratni drugovi sa Kosova i Metohije.

bscap0004

Njihova junaštva i doprinos za slobodu koju danas imamo nikako ne bi smela da se zaborave a u jednom od svojih intervjua, pukovnik Šljivančanin je rekao  -“Pretke nisam osramotio, potomci me se neće stideti”.

bscap0002bscap0003bscap0006