Vredni prokupčani: Krompir sa Anda proizveden u Toplici- Vest ima video

Svetislav Ilić iz Prokuplja, u prokupačkom selu Bučince uspešno proizvodi plavi i roze krompir poreklom iz Perua. Ove sorte krompira najzastupljenije u južno-američkim predelima, dobro uspevaju i u Topličkom okrugu.

unnamed-24

Vest ima video,izvor TV Prva:

Poreklom iz dalekog Perua, plavi krompir donešen iz Australije i rozi donešen iz Nemačke penzioner Svetislav Ilić uspešno je proizveo u svom selu Bučince, jedanaest kilometara udaljenom od Prokuplja.

unnamed-1-13
Iako se najviše gaji u južno-američkim predelima sa nadmorskom visinom od preko 3000 metara, Svetislav već petu godinu plavi krompir proizvodi u prokupačkom selu na nadmoskoj visini od 640 metara.
Za razliku od roze sorte krompira čiju proizvodnju je započeo prošle godine gde je iz jednog odžaka ostvario prinos od 8 kilograma, sa plavim krompirom ostvaruje prinos od 400 kilograma godišnje.
Kada bi Svetislav imao svoju mehanizaciju i plavi i rozi krompir proizvodio bi u mnogo većim količinama što bi dovelo do toga da bude više ove obojene robe i za prodaju i za poklon poprilično znatiželjnim mušterijama.
I plavi i roze krompir izuzetno su zdravi za ishranu, spremaju se sa korom jer tako zadrže sva kvalitetna svojstva.

Obe ove sorte krompira Svetislav proizvodi bez upotrebe hemije, a najavljuje i početak proizvodnje još jedne slične sorte.