Vremenske prilike ne idu na ruku poljoprivrednicima

Blaga zima i kišovito vreme zabeleženo krajem marta i u prvoj polovini aprila nepovoljno su se odrazile na pojedine poljoprivredne kulture.

–Niske temperature u proteklom periodu dovele su do izmrzavanja kajsije i breskve. Zasadi šljive trenutno se nalaze u fazi cvetanja. Loši vremenski uslovi zabeleženi u proteklom periodu utiču i na loše oprašivanje, pogotovo kod čačanskih sorti, što će se negativno odraziti na rodnost plodova i prisustvo pojedinih bolesti, izjavila je savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Ivana Obradović i dodala da je zbog toga neophodna dodatna zaštita.

Proizvođačima koštičavog voća, koje se nalazi u fazi cvetanja i procvetavanja, ona preporučuje upotrebu zaštitnih sredstava za zaštitu bilja na bazi aktivnih materija Ciprodinil-Korus, Neon i Ciprodeks.

Prema njenim rečima ovo je period kada kreću i insekti, ali se tretiranje insekticidima preporučuje tek po procvetavanju.

-U cilju očuvanja pčela tretiranje treba obaviti u večernjim satima. Poljoprivredni proizvođaći su u obavezi da o planiranom tretiranju obaveste držaoce pčela 48 sati pre upotrebe zaštitnih sredstava u prečniku od pet kilometara, rekla je ona i naglasila da je kišovito vreme uticalo i na pojavu bolesti na ratarskim kulturama.

Za suzbijanje pegavosti lista i pepelnice neophodno je obaviti dodatnu zaštitu odgovarajućim preparatima.

Prema njenim rečima upotreba zaštitnih sredstava u voćnjacima, vinogradima i zasejanim ratarskim kulturama treba da se vrši po upustvima koje poljoprivrednici dobijaju prilikom kupovine preparata za zaštitu bilja i na osnovu preporuka stručnjaka za zaštitu bilja.