Zabeležen prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u prokupačkoj opštini

– Nakon detaljnih analiza potvrđen je prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda i u prokupačkoj opštini, u selu Mršelj, a zaražena krava je po svim propisima uništena, saopštili su novinarima na četvrtom sastanku Lokalnog centra za praćenje, kretanje, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis Topličkog upravnog okruga.

Načelnik Topličkog okruga i koordinator Lokalnog centra za praćenje, kretanje, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti od nodularnog dermatitisa dr Nebojša Vukadinović je dodao da je na području sve četiri opštine Topličkog okruga do 17. jula vakcinisano 12.068 grla krupne stoke.

Prema njegovim rečima, vakcinacija goveda u potpunosti je završena na teritoriji opštine Blace, Kuršumlija i Žitorađa, dok se na teritoriji prokupačke opštine očekuje da ovaj posao bude završen u narednih par dana. Dezinsekcija je urađena na svim kritičnim objektima.

– U cilju sprečavanja bolesti kvrgave kože planirano je da se u najskorije vreme u opštinama Topličkog upravnog okruga obavi i avio zaštita na pojedinim lokalitetima, rekao je Vukadinović.