Zavičajno Udruženje Topličana u Nišu u petak 17.feburara u bioskopu kulturnog centra Drainac u Blacu organizuje promociju dokumentarnog filma – „Dragutin…Nathaliae“

  • 16729172_484766455245590_1686825301490119704_n
U petak 17.februara u organizaciji Zavičajnog Udruženja Topličana u Nišu u saradnji sa kulturnim centrom “ Drainac” u Blacu, u bioskopu ovog kulturnog centra od 12 časova biće premijera dokumentarnog filma Nathaliae i Dragutin. Film govori o Gvozdenom puku,o Topličkom ustanku,o Velikom ratu.Ovo je jedna od aktivnosti koju Zavičajno Udruženje Topličana u Nišu organizuje povodom proslave 100-godišnjice od Topličkog ustanka.

-Dođite da zajedno prisustvujemo ovom događaju.Film govori o Gvozdenom puku,o Topličkom ustanku,o Velikom ratu.Budite naši gosti i nakon filma družite se sa autorima filma i članovima Zavičajnog Udruženja Topličana, poručuju iz Zavičajnog Udruženja Topličana u Nišu.

O filmu:

Igrano-dokumentarni film „Dragutin…Nathaliae“, predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali i vrline srpskog vojnika u Velikom ratu, kroz slojevitu priču o Dragutinu Matiću, čuvenom srpskom izvidniku, poznatijem kao „Oko sokolovo“ i biljki „feniksu“- Nathaliae Ramondi koja ima osobinu, da iako potpuno osušena, uz nekoliko kapi vode ponovo oživi! Životni i ratnički put Dragutina Matića prepliće se upravo sa staništima ove nesvakidašnje biljke, koja pored Suve planine, raste još samo na Kajmakčalanu, mestu koje označava povratak „oživljene“ Srpske vojske nakon albanske golgote. Ideja je da građane Srbije, a pogotovo mlade, na prijemčiv način podsetimo na vrline naših predaka, ali i pokažemo stanje kulturno-istorijskog nasleđa, 100 godina nakon rata koji je promenio tok istorije.

Značajan deo u filmu posvećen je i Topličkom ustanku i dešavanjima u Srbiji u vreme izgnanstva srpske vojske i države…..

Pokrovitelj ovog filma je Grad Niš, a sniman je na Kajmakčalanu, na Suvoj planini, na Krfu, u Albaniji, zapadnoj Srbiji, Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gadžinom hanu, Nišu i Beogradu.

Kao sagovornici u filmu se pojavljuju istoričari, vojni istoričari, autori postavki na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi, članovi udruženja potomaka Prvog svetskog rata, predstavnici crkve…

Igrano-dokumentarni film relizovala je nezavisna producenstka kuća „Petar Pan 018“ iz Niša, uz podršku Uprave za kulturu Grada Niša.