Žetveni radovi se privode kraju

????????????????????????????????????

Žetva ratarskih kultura, koja je na teritoriji Topličkog okruga počela prvih julskih dana, privodi se kraju. Prema procenama stručnjaka prinosi pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarski kultura bili su za 10 odsto su veći u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj najvažniji letnji poljoprivredni posao, koji se na teritoriji Toplice obavlja na površini od skoro 7.000 hektara, krenuo je sa žetvom ječma i isti se završio pre nekoliko dana.

–Ako se uzmu sve okolnosti koje su pratile prošlogodišnju jesenju setvu ratarskih kultura i sušni period tokom zimskih meseci sa prinosima i kvalitetom ječma možemo u potpunosti biti zadovoljni, izjavio je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Radovan Bjelica i naglasio da se prinos ove ratarske kulture u proseku kretao od 3.500 do 4.000 kilograma po hektaru.

Prema njegovim rečima i prinosi pšenice i njen kvalitet bili su zadovoljavajući.

Prosečan prinos pšenice po hektaru kretao se od 4.500 do 5.000 kilograma. Na parcelama gde se primenjene sve agrotehničke i zaštitne mere prinosi su iznosili i do 6.000 kilograma po hektaru.

–Zbog berbe višnje i padavina žetveni radovi su delimično bili obustavljeni. Budu li vremenske prilike povoljne očekuje se da žetveni radovi budu završeni prvih avgustovskih dana, rekao je Bjelica i naglasio da ratari ne pale žetvene ostatke kako bi se sprečili požari na otvorenom i sačuvao kvalitet poljoprivrednog zemljišta.