Domaćini blačkog kraja:Planinska ispaša povećava proizvodnju i kvalitet mleka
Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja
Dragoje Janković jedan je od retkih stočara Topličkog kraja koji svoje stado ovaca, koza i jarića još uvek vodi na planinsku ispašu.
Prednosti ovakvog vida ishrane stočnog fonda su velike, pogotovu u kraju okruženom delovima netaknute prirode.
Janković je jedan od onih koji tvrdi da je ovčarstvo isplativo.
Ovakav vid planinske ispaše važi i za krave koje su u gazdinstvu Jankovića većim delom godine na ispaši.
-Daju više mleka i ono je znatno kvalitetnije, saznajemo od Dragoja Jankovića kojeg smo sa svojom stokom zatekli daleko u planini.
Ipak, planinska ispaša u zimskim danima nije uvek moguća i uvek treba spremiti dosta hrane za stoku.
A ove, kako rekoše, seljačke ovce i krave koje nisu umatičene mogu doneti zaradu, upravo zahvaljujući ovakvom vidu ishrane, jer prirodni potencijali Toplice su veliki za razvoj stočarstva.
I u zimskom periodu kada nema sega ovakav vid ishrane stoke je moguć.