Biografije ovogodišnjih dobitnika nagrada ” Blagodarnica” Sv.Sava i Drainac

Nagrada Drainac–Blagodarnica opštine Blace, Sveti Sava, posthumno je dodeljena Desimiru Đorđeviću a nagradu je primila njegova supruga Stanica Đorđević.

Nagrada se sastoji od povelje o dodeli “ Blagodarnice” i slike rad slikarke Milene Simić iz Blaca, slika nosi naziv – Triptih i džez.

Biografija dobitnika:

Desimir Đorđević rođen je 27.10.1936. godine u selu Bratiševac, opština Babušnica. Gimnaziju je završio u Pirotu, a zbog izuzetnog uspeha oslobođen je polaganja velike mature.

U Nišu je završio pedagošku školu, grupa biologija i hemija a zatim u Prištini Prirodno-matematički fakultet, grupa biologija. Od 1. oktobra 1958. godine radio je kao professor biologije, hemije i matematike u Blacu. U novoosnovanoj Gimnaziji predavao je biologiju i hemiju i vršio dužnost pomoćnika direktora Osnovne škole u Blacu, a od 01. septembra 1978.godine u Srednjoj školi obavlja dužnost direktora i profesora.

Godinama je bio predsednik Aktiva direktora svih srednjih škola niškog regiona, radio je kao pedagoški savetnik i napisao više stučnih i metodičkih radova. Autor je nekoliko kratkih društvenih drama i stalno prisutan na važnim kulturnim događajima kao aktivan učesnik.

Penzionisan je posle 42 godine radnog staža 2001. godine. Kao neko ko je bio učesnik radnih akcija u mladosti, društveno angažovan u sportskom društvu i amaterskom pozorištu, odlazak u penziju doživeo je kao novo doba u kojem će se vizionarski posvetiti organizaciji i rukovođenju Udruženjem penzionera opštine Blace, sve do svoje smrti 2015. godine.

Potomak pečalbara, naviknut na red i rad, zaljubljenik u prirodu i sa retkim darom da njene zakone razume i prenese u svoj vrednosni system, izgrađivao se i usavršavao celog života, prenoseći svoj entuzijazam i izuzetnu nesvakidašnju energiju na sve koji su bili deo njegovog okruženja.

Za Desimira Đorđevića nije bilo nerešivih problema pa je često izazivao pogrešan utisak da je ono što Desko radi jednostavno i lako. To je našeg dragog profesora koštalo zasluženih priznanja i satisfakcije koju je svojim rezultatima zasluživao. Mnogo će vremena proćo da se pojavi neko ko će nadomestiti prazninu nastalu smrću Deska Đorđevića, ako je to uopšte moguće.

Poput misionara on je propovedao moralno zdravlja, prave vrednosti, istinoljublje i poštenje koje je ugradio u srca onih koji su umeli da ta dobra prime. Zato ostaje jedan od najznačajnijih ljudi koji su svojim postojanjem oplemenili društveni i kulturni život Blaca, stoji između ostalog u obrazloženju žirija za dodelu nagrade…

Blagodarnica SV Sava Nagrada “ Drainac” priznanje je koje se dodeljuje za rezultate postignute  u obrazovanju i kulturi. Žiri za dodelu nagrade “Drainac” jednoglasno je doneo odluku da se ovo visoko priznanje Opštine Blace za 2015. godinu dodeli Dragoljubu Zbiljiću, a na predlog Udruženja za zaštitu ćirilice srpskog jezika “ Ćirilica” iz Novog Sada. Nagradu je umesto dobitnika primio prof. Mirčeta Adžić.

Nagrada “ Drainac” sastoji se iz plakete o dodeli nagrade i slike, rada akademskog slikara Radoslava Džamića, a delo nosi naziv “ Stara kuća”.

Biografija dobitnika:

Dragoljub Zbiljić rođen je u blačkom selu Sibnici,gde je završio prva četiri razreda osnovne škole.Ostatak osmogodišnje škole završio je u Prebrezi a potom 1965. godine Gimnaziju u Blacu, kao jedan od najistaknutijih učenika njene prve generacije.

Godine 1969. diplomirao je u Prištini na Grupi za sepski (tada srpskohrvatski) jezik Filozofskog fakulteta, koji je tada bio u okviru Beogradskog univerziteta.

Radio je u školstvu dugi niz godina a potom na lektorskim, redaktorskim i uredničkim poslovima u novinarstvu.

Dragoljub Zbiljić živi i radi u Novom Sadu, gde objavljuje uglavnom radove iz oblasti savremenog srpskog jezika, pisma, sociolingvistike i pravopisa.

Objavio je ukupno 17 knjiga, 4 romana i 13 knjiga posvećenih ćiriličnom pismu i preko 700 članaka, ogleda i rasprava u stručnim časopisima i u periodičnim i dnevnim listovima. U svojim delima vodi bitku za spas i očuvanje ćirilice u srpskom narodu i njegovom jeziku.

Knjiga Dragoljuba Zbiljića “ Izdaja srpskog pisma” – udar na Srbe i srpski jezik, nagrađena je 2006. godine Nagradom Ćirilica – Mrkalj i Vuk. Nagrada “ Drainac” sastoji se iz plakete o dodeli nagrade i slike, rada akademskog slikara Radoslava Džamića, a delo nosi naziv “ Stara kuća”.

Blagodarnica opštine Blace, Sveti Sava, posthumno je dodeljena Desimiru Đorđeviću a nagradu je primila njegova supruga Stanica Đorđević.

Nagrada se sastoji od povelje o dodeli “ Blagodarnice” i slike rad slikarke Milene Simić iz Blaca, slika nosi naziv – Triptih i džez.