BKTVNews Vas podseća -Na današnji dan 1938. godine radio drama “Rat svetova” izazvala je haos i paniku na ulicama!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

ODIGRANA PRVA PREDSTAVA U NARODNOM POZORIŠTU

Na današnji dan 1869. godine, izvedena ja prva predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bila je to „Posmrtna slava kneza Mihaila“, slika iz narodnog života Đorđa Maletića.

Foto: Wikimedia

Iz jedne sačuvane plakate – pozivnice štampane na svili koja je upućena Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu vidi se da su u tom komadu učestvovali skoro svi članovi Narodnog pozorišta: Milka Grgurova, Marija Jelenska, Julka Jovanovićka, Mara Grgurova, Ljubica Kolarevićka, Adam Mandrović, Nestor Nedeljković, Toša Marković, Aleksa Savić i kao početnik Toša Jovanović…

Inače, 18. avgusta 1868. godine, postavljen je kamen temeljac za izgradnju Narodnog pozorišta, a gradnja je izvedena veoma brzo. Zemljani radovi su počeli 29. maja iste godine, a zgrada je stavljena pod krov već januara 1869. godine. Beograd je te godine imao 25.000 stanovnika, a pozorišna sala oko 800 mesta!

Prvi upravnik nacionalnog srpskog teatra u Beogradu bio je Jovan Ðorđević, književnik, profesor, novinar.

OSNOVAN KUD “KOSTA ABRAŠEVIĆ”

U Beogradu je 30. oktobra 1905. godine osnovano kulturno-umetničko društvo “Abrašević”. To je bilo prvo društvo koje je obnovilo svoj rad po završetku rata, samo desetak dana po oslobođenju Beograda, kao i prvo koje je gostovalo u inostranstvu posle rata, u Mađarskoj 1945.godine.

Povodom obeležavanja 50 godina postojanja, 1955. godine predsednik SFRJ Josip Broz Tito se prihvatio pokroviteljstva i tom prilikom odlikovao društvo Ordenom zasluga za narod I reda i prisustvovao svečanoj priredbi u Narodnom pozorištu u Beogradu, navodi se na sajtu ovog društva.

Povodom obeležavanja 75 godina postojanja, 1980. godine, „Abrašević“ je dobio najviše državno priznanje Nagradu AVNOJ-a.

PANIKA ZBOG RADIO DRAME ORSONA VELSA „RAT SVETOVA“

Orson Vels je na njujorškom radiju CBS 30. oktobra 1938. godine objavio dramu “Rat svetova” na osnovu teksta Herberta Džordža Velsa.

Napad takozvanih Marsovaca na Zemlju prikazan je tako uverljivo da su milioni Amerikanaca pomislili da je reč o stvarnom događaju, što je izazvalo haos i paniku. Orson Vels je tada imao 23 godine.

                                                      Foto: Wikipedia

“Dame i gospodo, prekidamo program najnovijim vestima – u dvadeset minuta do osam, profesor Farel iz ‘Maunt Dženings’ opservatorije je video nekoliko eksplozija plina koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu”, ovako je počela drama koju je režirao i odglumio Orson Vels.

Usledelo je uključenje astronoma u program, izveštaj reportera s mesta događaja, zvučne kulise koje imitiraju vanzemaljski zvuk.

Neki analitičari navodili su da je program čulo oko šest miliona slušalaca, odnosno da je 1,7 miliona njih poverovalo da je prenos istinit, a 1,2 miliona bilo je „istinski uplašeno“.

U narednih mesec dana po emitovanju emisije, objavljeno je oko 12.500 novinskih tekstova o ovoj radio-drami i reakcijama koje je izazvala.

VISEĆIM MOSTOM POVEZANE EVROPA I AZIJA

Na današnji dan 1973. godine na Bosforu je pušten u saobraćaj most koji povezuje Evropu i Aziju. Most koji spaja evropski i azijski deo Istanbula ukupne je dužine od 1.560 m i širine 33,4 m. Razmak između tornjeva, koji predstavlja glavni raspon mosta, iznosi 1.074 m, a visina tornjeva je 165 m. Visina mosta iznad nivoa mora je 64 metra.

Foto: Pixabay

Po završetku izgradnje bio je četvrti najduži viseći most na svetu i ujedno najduži izvan SAD. Trenutno je 25. najduži viseći most na svetu.

TURSKA KAPITULIRALA U PRVOM SVETSKOM RATU

Na današnji dan, 1918. godine, Turska je kapitulirala u Prvom svetskom ratu. Kapitulacijom Turske, koja je u Prvi svetski rat ušla 1914. na strani Centralnih sila, prestala je da postoji Otomanska imperija.

Na osnovu akta o kapitulaciji, Turska je morala da raspusti vojsku, otvori pobednicima prolaz kroz Crno more, pristane na okupaciju Carigrada i Bosforskog moreuza, povuče se iz Arabije, Mesopotamije, Sirije, Jermenije i dela Kilikije.

Izvor: BKTVNews