Blačka suva šljiva još uvek čeka svoga kupca

  • Suve sljive

Na teritoriji opštine Blace trenutno postoji preko 30 manjih sušara. Zavisno od rodnosti godine ovde se proizvede oko 500 tona suve šljive na godišljem nivou.

Problem oko plasmana suve šljive pojavio se ove godine tako da više od 40% proizvedene suve šljive na teritoriji opštine Blace, još uvek čega svoga kupca.

-Stao je izvoz, verovatno zbog pada rublje Rusko tržište je stalo, predpostavljaju proizvođači suve šljive dok u službi za poljoprivredu opštine Blace smatraju da je tržište zatajilo zbog dobrog roda šljiva u Čileu i Argentini, a oni su konkurentniji sa cenom na evropskom tržištu.

Proizvođači suve šljive na problem oko plasmana proizvedene robe gledaju optimistički i veruju da će uskoro suva šljiva iz Blaca naći put do tržišta.

 U blačkoj opštini povećava se broj sušara:

U službi za poljoprivredu opštine Blace ističu da se na ovoj teritoriji povećava broj sušara i zainteresovanih za proizvodnju suve šljive:

-Na to utiču i podsticajna sredstva za koja mogu da konkurišu kako preko lokalnih tako i preko nacionalnih programa, ističe Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu opštine Blace.