Dobar prinos krušaka na gazdinstvu Milivojevića iz blačkog sela Kutlovca

Jesen je vreme za berbu krušaka. Mi smo obišli gazdinstvo Milivojevića u selu Kutlovac gde je u toku berba ovog voća. Ovde se gaji isključivo kruška viljamovka.

bscap0008

Na gazdinstvu Milivojevića u selu Kutlovac nadomak Blaca kruške se gaje na površini od 30 – tak ari u broju od oko 300 stabala.

video:

foto:

bscap0009

Berba je već s prvim jesenjim danima krenula a ovogodišnji prinos je i više nego dobar.

bscap0010

-Ove godine kruške su dale najbeći prinos do sada. Očekujemo da će mo ubrati oko 14 tona krušaka. Zadovoljni smo kvalitetom, prinosom i cenom, kaže Dragana Milivojević koja ističe da ovogodišnji prinos prodaju po ceni od oko 50 dinara.

bscap0012

U berbi ovih krušaka angažovano je devetoro radnika koji beru poceni od 450 dinara po satu. U pitanju su berači koji su došli iz susedne nam opštine Kuršumlije.

bscap0013

Kruška viljamovka odlično se pokazala i u preradi pa Milivojevići proizvode i čuvenu rakiju od viljamovke.

-Ove godine imamo da ispečemo oko 2000 kilograma viljamovke, kaže Dragana dodajući da je ove kruške posejao njen sin još dok je bio srednjojškolac.

bscap0018

-On danas živi u Nemačkoj ali tokom godine uz konsultacije sa poljoprivrednom apotekom, uz pomoć radne snage, obrađuje ove kruške koje su i ove godine uzvratile dobrim prinosom, saznajemo od Dragane Milivojević.

Milivojevići su inače više od 40 godina živeli u Beogradu a onda su odlučili da žive na selu.

bscap0019

-Život u gradu i život na selu nikako se ne može porediti. U selu se zdravije živi, kaže Dragana dodajući da je život na selu mnogo lepši i bolji.

Milivojevići su jedini u ovom blačkom selu koji gaje kruške i nameravaju da naredne godine povećaju površine pod ovim voćem.

bscap0007

Oni koji su angažovani u berbi kažu da kruške nisu zahtevne za berbu.

bscap0017

Biljana Vasiljević koja dolazi iz Kuršumlije kaže da su kruške lake za branje a njihova ekipa inače bere svo voće u sezoni.

bscap0006

Dolaskom iz Beograda, u vreme korone, Dragana je sa suprugom i uz pomoć sinova obnovila gazdinstvo i danas imaju mnogo čime da se pohvale.

bscap0005

Tekst je deo projekta Blačka sela i blački domaćni  koji sufinansira Opština Blace. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

bscap0004bscap0014bscap0015bscap0016