Dobitnik nagrade „Velika Gospojina“ Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić

  • Tomislav_Nikolić_official_portrait_2012

Komisija za nagrade Opštine Blace donela je Odluku da se nagrada „Velika Gospojina“ za 2016. godinu dodeli g-dinu Tomislavu Nikoliću, predsedniku Republike Srbije.
Ova nagrada najviše je priznanje opštine, koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji opštine u privredi, društvenim delatnostima i drugim oblastima.
U obrazloženju ove Odluke navodi se, između ostalog, da je gospodin Tomislav Nikolić svojom pažnjom i delima prema narodu iz naše opštine nagradu zasigurno zaslužio. Pored državničkih obaveza, koje podrazumeva funkcija predsednika Republike Srbije, gospodin Nikolić nas redovno, već pet godina zaredom, udostoji posetom, na sada već tradicionalnoj manifestaciji „Selo slavi šljivu“ u selu Grguru, što pokazuje da izuzetno uvažava i podržava rad i trud domaćina, pogotovo što i sam potiče iz domaćinske porodice i to iz kraja, gde se takođe gaji šljiva, te stoga razume koliko je rada potrebno uložiti u poljoprivredu, dok se stigne do finalnog proizvoda i ume da ceni to. Pokrovitelj je, a često i idejni tvorac, niza manifestacija i naučnih skupova, naročito onih kojima je Srbija domaćin. Lično je organizovao i preko Fondacije Dragica Nikolić omogućio da jedna porodica iz sela Namastir u opštini Blace dobije svoj dom. Doveo je brojne investitore u Srbiju, što je bilo od koristi i za blačke privrednike.
Pored bogate političke karijere, koju je započeo davne 1990. godine, Tomislav Nikolić je veliki dobročinitelj i humanista. Pokrovitelj je Srbije u Evropskoj akademiji nauka i umetnosti, enciklopedističko-leksikografskog centra Matice srpske, Naučnog simpozijuma neurohirurga Jugoistočne Evrope i poktrovitelj je vaterpolista Srbije.
Nosilac je više odlikovanja stranih država i počasni je građanin Čačka, Berana, Krfa, Sera i Trebinja.