Dom zdravlja Blace obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Dom zdravlja Blace organizovao je niz preventivno promotivnih aktivnosti. Pod sloganom ,, Svaka cigareta smeta ’’, patronažne sestre su napravile izložbu u holu Doma zdravlja, a učenicima  osnovne i srednje škole su održana  predavanja na ovu temu.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja ovog bitnog datuma po Kalendaru zdravlja, imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na značaj potune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

Svaka osoba bi trebalo da ostvari svoje pravo da udiše vazduh bez duvanskog dima, a zakonska regulativa u tome ima značajnu ulogu. Zakoni kojima se štite građani od izloženosti duvanskom dimu i koji štite zdravlje nepušača su popularni, nemaju negativan uticaj na poslovanje i ohrabruju pušače da prestanu da puše.

Za zaštitu stanovništva od duvanskog dima neophodna je obavezujuća regulativa, a ne ona koja je zasnovana na dobrovoljnosti. Okruženje bez duvanskog dima ima pozitivan uticaj na smanjenje razbolevanja i smrtnosti zbog pušenja, započinjanja pušenja i olakšava pušačima da prestanu da puše.

Izloženost duvanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer samo okruženje 100 % bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.