Dom zdravlja Blace obeležio Svetski dan bez duvanskog dima

  • unnamed (1)
  • unnamed (2)
  • unnamed (3)
  • unnamed (4)
  • unnamed (5)
  • unnamed (6)
  • unnamed (7)
  • unnamed

Svetski dan bez duvanskog dima – 31. maj – ove godine se obeležava pod sloganom „Zaštiti zdravlje,smanji siromaštvo i doprinesi razvoju: Duvan – pretnja razvoju“.
Cilj obeležavanja ovog datuma je skretanje pažnje javnosti koliko je štetno konzumiranje duvana, promociju, očuvanje i unapređenje zdravlja i naročito danas, u sve većem obimu značajnu ekonomsku komponentu za smanjenje siromaštva.
Tim povodom Dom zdravlja Blace je organizovao niz zdravstveno promotivne aktivnosti u centralnoj zgradi, gde su svi korisnici mogli da vide urađene izložbe na ovu temu.
U centru grada, su postavljeni štandovi sa zdravstveno edukativnim štampanim materijalima, gde su građani mogli da dobiju informacije i stručne savete od zdravstvenih radnika, provere vrednosti krvnog pritiska i šećera u krvi.
Promocijom zdravlja i zdravih stilova života i ukazivanje na duvanski dim kao rizik po zdravlje svih onih koji ga udišu, zdravstveni radnici su ovom prilikom proverili zdravlje kod 220 sugrađana, što nam ukazuje da je bilo veliko interesovanje za ovu akciju.
Agende Svetske zdravstvene organizacije kojom se planira održivi razvoj do 2030. godine kao jedan od svojih glavnih ciljeva upravo postavlja ovu komponentu ali i preventivne i promotivne programe koji se pokazuju kao najsupešniji u sprečavanju hroničnih nezaraznih bolesti. Ono što je zadatak svake odgovorne zajednice je da kroz lokalne javno zdravstvene programe podrži promociju, prevenciju, upoznavanje javnosti o štetnom uticaju duvanskog dima
Kontrola duvana pomaže ostvarivanju i drugih globalnih ciljeva.
Pored očuvanja zdravlja i smanjenja nejednakosti u zdravlju, sveobuhvatna kontrola duvana smanjuje i gajenje duvana, proizvodnju i upotrebu duvana.
Kontrola duvana može da prekine krug siromaštva, doprinese nestanku gladi, unapredi održivu poljoprivredu i ekonomski rast i bori se protiv klimatskih promena. Povećanje poreza na duvanske proizvode može se takođe iskoristiti da se finansira univerzalna zdravstvena zaštita i drugi državni programi koji podstiču razvoj.