Domaćini blačkog kraja: Grad nije zaobišao ni prošle godine najbolji blački šljivik

 

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Ko će ove godine poneti nagradu za najbolji šljivik saznaćemo za manje od nedelju dana.

U naletu nevremena koje je zadesilo blački kraj, grad je uništio mnoge šljivike koji su mogli biti deo ove takmičarske kategorije na „Danima šljive „ u Blacu.

Prošle godine, blački voćari imali su sreću kada su prirodne nepogode u pitanju pa je avgust i septembar u ovom kraju ispisao najlepšu priču o blačkoj šljivi.

I dok čekamo rezultate ovogodišnjeg izbora za najbolji šljivik na teritoriji blačke opštine, prisećamo se kako je prošle godine izgledao najbolji šljivik.

Najbolji šljivik prošle godine imao je Radisav Stepanović iz Blaca, a biti najbolji među preko dva miliona stabala šljiva koliko je zasađeno ovog  voća na teritoriji blačke opštine, nimalo nije lako.

IMG_20200825_093255

foto, arhiva, prošlogodišnji najbolji blački šljivik

Ove godine,nezapamćen grad koji je 17.jula, pao u blačkom kraju, nije zaobišao ni prošlogodišnji najbolji šljivik, pa je kako nam reče Radisav Stepanović, ovogodišnji rod desetkovan.

posledice ovogodišnjeg nevremena u blačkom selu Kaševar

-Šteta je ogromna, ističe Radisav Stepanović, koji nakon prošlogodišnje dobre berbe, ove godine prošao kao i većina voćara blačkog kraja, sa štetom ogromnih razmera.

Najbolji prošlogodišnji šljivik na teritoriji blačke opštine, površine je oko jednog hektara gde je stalo oko 1000 stabala, sađenih na dva načina – vretenasto i otvoreno.

IMG_20200825_093424

  • I ove godine je kako i svake odlično obrađen, ali je prinos odneo grad i nevreme…, ističe Stepanović prošlogodišnji pobednik takmičenja za najbolji šljivik.

Na teritoriji opštine Blace šljiva se inače gaji na površini od preko 6000 hektara, i ovo je bilo vreme kada smo sa ponosom predstavljali najbolje…ove godine sećamo se dobrih šljivika koji su davali rekordne prinose…i nadamo boljim vremenima za voćare…kada je nevreme u pitanju.

Ako je za utehu, cena je ove godine dobra, podbir je trenutno 25 dinara, ali šljiva nema u rekornim količinama…