Domaćini blačkog kraja: Najmlađi blački “poljoprivrednik”

Na farmi krava porodice Grujić iz sela Popove nadomak Blaca stočarstvom se bave 20-tak godina. Trenutno imaju oko 20-tak muznih krava simentalske rase.

bscap0018

svo mleko proizvedeno na farmi Grujići predaju mlekari Lazar u Blacu

U blačkom kraju, inače, mnogo je mladih koji se bave poljoprivredom a Sofija Grujić, devojčica je koja je od malih nogu zavolela stočarstvo.

IMG_20210519_172336

Sofija Grujić

-Od kad sam ušla na ovu farmu znala sam da je ovo posao za mene, reči su sa kojima je Sofija krenula priču o farmi svoje porodice.

Video priča:

Grujići krave muzu uz pomoć savremenih muzilica, ali Sofija koja je u petoj godini naučila kako se muzu krave ručno, poželela je da nam pokaže svoje umeće u tome.

bscap0016

Sofija je bila ta koja nam je pokazala ceo stočni fond, rekla imena svih krava a od nje smo saznali da se na njihovoj farmi proizvodi oko 200 litara mleka dnevno, kao i da svo mleko proizvedeno na farmi predaju mlekari Lazar u Blacu.

-Kad porastem želela bih da budem poljoprivrednik,rekla nam je Sofija koja nakon što završi sve obaveze u školi, jedva čeka da dođe u selo i obiđe farmu svojih roditelja.

bscap0012

Slavoljub Grujić-otac

Sofijini roditelji, kažu da će Sofiju podržati u odluci da bude poljoprivredik, ako to bude želela i kada poraste, jer kako rekoše od ovoga može lepo da se živi, ali mora mnogo da se radi.

bscap0011

Baka, Jelena

Baka, Jelena takođe je ponosna na svoju unuku koja je i dobar đak ali i vredna devojčica koja voli selo, životinje i poljoprivredu.

bscap0013

Sofija obožava životinje, posebno krave i dobro zna koliko posla ima na farmi, međutim i pored toga, izrazila je želju da jednog dana nastavi tradiciju bavljenja stočarstvom u njenoj porodici.

bscap0014

Tekst je deo projekta – Domaćini blačkog kraja,koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

BanerSufinansiranja

bscap0015