Domaćini blačkog kraja pretrpeli nezapamćene štete od grada

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Domaćini blačkog kraja, dugo će pamtiti, 17.jul 2021.godine. Toga dana oko 17 časova krenula je berba njihovih berićeta, ali nažalost sav taj prinos sa plodonosnih blačkih njiva, „ubrao“ je grad.

Na manje od mesec dana od početka berbe šljiva, sav prinos je nestao u naletu grada koji je prema prvim procenama zahvatio više od 60 posto blačkih sela. Na ovom voću ne samo da je nestao celokupan rod, već je i cela biljka pretrpela štete od kojih neće biti oporavka ni u naredne dve – tri godine.

bscap0026

Sve ono što vredni blački poljoprivrednici proizvode i od čega žive uništio je grad. Ne moguće je nabrojati šta je sve uništeno, jednostavno, reč sve to najbolje, nažalost opisuje.

IMG_20210717_190758

Ovo je nezapamćena šteta za čitav blački kraj gde se većina stanovnišva bavi poljoprivredom.

IMG_20210717_190937

Predstavnici lokalne samouprave Opštine Blace odmah su obišli teren.

bscap0025

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić izjavio je juče, odmah nakon nezapamćenog nevremena koje je zadesilo bez malo ceo blački kraj, da su štete već prema prvim procenama ogromne, zasadi šljiva uništeni su 100 posto, stradale su sve poljoprivredne kulture ali su oštećeni i putevi a veći deo blačkog kraja od sinoć je ostao bez struje.

bscap0039

Nezapamćena šteta a  i najstariji meštani ne pamte ovako nešto.

Nadamo se da će Država stati  i pomoći vrednim blačkim poljoprivrednicima koji vekovima unazad proizvode najbolje rakije, šljive…

Nevreme kakvo ne pamti blački kraj – grad obrao baš sve

 

Grad je obrao baš sve, najtužnije slike iz blačkih šljivika, voćnjaka, bašti, zabeležili smo  nakon i u toku nevremena…Štete su ogromne…blački poljoprivrednici očajni… Nije uništen samo ovogodišnji rod, već su grane na šljivama toliko uništene da je teško da se šljive oporave narednih tri godina, ističe voćar Ivan Gmijović iz blačkog sela Kaševar.

bscap0016

Prve slike sa terena nakon nezapamćenog grada koji je pogodio bez malo celu teritoriju blačke opštine i više su nego zastrašujuće. U pojedinim mestima sante leda na putu bile su i do 30 cm što smo zabeležili u blačkom selu Kaševar,

bscap0020

Nepožnjevene žitarice i sve povrtarske, ratarske kulture, kao i voćarske su uništene.

Voćaru  Ivanu  Gmijoviću iz blačkog sela Kaševar  uništeno je 10 hektara šljiva, nije ostao ni jedan jedini plod a grad je uništio i grane i stabla tako da se te šljive neće oporaviti ni za tri naredne godine.

bscap0027

Već osam godina borim se sa nepogodama a ovo sada je katastrofa i nemam više računa da sebavim voćarstvom, ističe Gmijović koji šljivu gaji više od dve decenije.

bscap0015

Miroljub Petrović voćar iz Blaca obilazeći zasad dunja kaže da je ceo hektar uništen…. U selu Kaševar, Ivanka Gmijović lopatom je čistila santé leda po dvorištu i kaže da ovo ne pamti niko…

bscap0013

Tužna slika iz blačkih šljivika

bscap0026