Domaćini blačkog kraja: Rasadnik mediteranskog bilja i voća u Blacu

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Srbin i Albanka u Blacu su našli zajendički poslovni jezik i šansu da zarade našli su među mediteranskim biljem.

bscap0045

Potražnja za mediteranskim biljem uvek je bila velika a od prošle godine blačani imaju priliku da isto nabave i kupe u rasadniku Boža – Vasa u Blacu. Rasadnik je vlasništvo Vidosava Baje Đurkovića i njegove supruge Suzane.

bscap0046

Srbin i Albanka u Blacu su  brzo našli zajednički poslovni jezik i šansu da zarade i svojoj deci Božidaru i Vasiliju po kojima rasadnik nosi ime, obezbede uslove za život, našl su među mediteranskim biljem.

Suzana je inače u Blace  iz malog albanskog mesta nadomak Skadra, došla  pre desetak godina.

bscap0049

  • Na ideju da počnemo da se bavimo cvećarstvom došao sam tako što sam u Albaniji našao suprugu koja je završila hortikulturu i već je imala iskustvo u ovom poslu. U Albaniji sa braćom imala je svoj rasadnik pa smo njihovo znanje i iskustvo preneli ovde u Blacu gde se danas time i bavimo. Ja imam rasadnik a ona je registrovala firmu za uvoz cveća, ističe Vidosav Baja Đurković.
  • bscap0044

U svom rasadniku u Blacu Đurkovići uzgajaju razno cveće, žive ograde, tuje, legustre, fortinije ,dok mandarine, limunove, palme uvoze iz Albanije.

bscap0048

I dok je Suzana od supruga učila naš jezik on je od nje učio o tajnama mediteranskog bilja i proizvodnju šljive zamenio proizvodnjom ukrasnog bilja koje kako nam rekoše može doneti zaradu.

bscap0047

U koliko želite da vaš vrt ulepšate dekorativnim živim ogradama, ukrasnim biljem, palmama, ili ste ljubitelj južnog voća – posetite rasadnik Vasa – Boža u Blacu na gazdinstvu porodice Đu