Domaćini Žitorađe na daleko čuveni po povrtarskoj proizvodnji – a tek bostan kad rodi za ceo region

Asanovac, Badnjevac, Vlahovo, Voljčince, Glušince, Gornje Crnatovo, Gornji Drenovac, Grudaš, Debeli Lug, Donje Crnatovo, Donji Drenovac, Držanovac, Dubovo, Đakus, Zlatkovac, Jasenica, Kare, Konjarnik, Lukomir, Novo Momčilovo, Pejkovac, Podina, Rečica, Samarinovac, Izvor, Stara Božurna, Staro Momčilovo, Studenac, Toponica, sela su koja čine Opštinu Žitorađu, koja se nalazi u Topličkom okrugu.

Poljoprivreda je ovde veoma razvijena i zastupljena na površini od preko 17 000 hektara.

bscap0009

Samarinovac

U svim ovim selima, vredni domaćini Žitorađe bave se poljorivrednom proizvonjom od čega je povrtarstvo najzastupljenije.

Paprika, paradajz, krastavci i ostale povrtarske kulture proizvedene u selima Žitorađe lako nađu put do kupca i tržišta jer je kvalitet u proizvodnji pomenutog povrća već odavno krunisan kao najbolji u Toplici.

Ono po čemu je ceo kraj Žitorađe prepoznatljiv je bostan koji se ovde gaji na preko hiljadu hektara. Samo dnevno se ovde ubere na stotine tona ovog voća koje koje lako nalazi put do kupaca, jer provereno najbolji bostan u Toplici rađa u Žitorađi.

Da li je tajna kvaliteta u izuzetno pogodnim prirodnim potencijalima pogodnim za uzgoj bostana i razvoj povrtarstva,ili primena savremene tehnologije, ili oba ova faktora, pokušaćemo da saznamo u pričama koje će mo u narednom periodu uraditi.

Ako Vas put nanese u ovu Topličku opštinu ono što će vam prvo zapasti u oko ili ono što sigurno neće ostati ne primećeno, jesu kilometaski duga prostranstva plastenika jer je plastenička proizvodnja ovde i te kako razvijena i uspešna.

Domaćini Žitorađe biće nam domaćini u pričama koje će te u narednom periodu čitati i biće nam veliko zadovoljstvo posetiti ih tamo gde ulažu najviše truda, rada i znanja, a to su njihove plodne oranice i ogromni plastenici…

Da su ovde plodne oranice svedoči i sam naziv opštine – Žitorađa…

bscap0009

Tekst je objavljen u okviru projekta „Domaćini Žitorađe “ koji realizuje  Blace info press

“Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Žitorađa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.