Evropa to si ti u Prokuplju

  • 12
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77
  • 88
  • 888

Kampanja „Evropa, to si ti“ okupila je danas u centru grada veliki broj mladih Prokupčana, srednjoškolaca i studenata, koji su bili zainteresovani da nešto više saznaju o benefitima koje im donosi proces evropskih integracija u vidu mogućnosti za studentsku razmenu, dobijanja stipendija i volontiranje u zemljama EU.

Kampanja „Evropa, to si ti“ je deo razvojnog programa Evropski PROGRES, koji se finansira sredstvima Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije.Današnjem događaju u centru Prokuplja prisustvovali su predsednik Opštine Aleksandar Simonović, članica Opštinskog veća Maja Ranđelović, , koordinator za jug Srbije u Evropskom PROGRES-u Radule Ristović, Slobodan Aleksić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Naim Leo Bešini ispred Tima Evropa, kao i veliki broj građana Prokuplja.

Prisutne je pozdravio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, koji je ovom prilikom istakao istakao značaj evropskih integracija pre svega za mlade ljude koji su na putu sticanja novih znanja i usavršavanja.- Naše opredeljenje je put evropskih integracija, a naš cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Zato nas aktivnosti poput ove danas na najbolji mogući način informišu o mogućnostima učešća u samom procesu i o prilikama koje evropske integracije pružaju i koje pozitivno utiču na lični razvoj, ali i na razvoj naše zajednice. Naglasio bih da srednje škole u Prokuplju imaju tradiciju dugu gotovo dva veka. Poznate su širom sveta, jer su ih proslavili njihovi đaci svojim znanjem iz svih oblasti. Ovakva vrsta podsticaja, koja stiže kroz evropske projekte, unaprediće rad naših obrazovih ustanova, a samim tim i proširiti znanje naših učenika. Uveren sam da će naši učenici iskoristiti današnju priliku i upoznati se dobro sa mogućnostima koje im pruža Evropska unija. Ovom prilikom se zahvaljujem predstavnicima Evropskog PROGRES-a, sa kojima Prokuplje ima dugogodišnju uspešnu saradnju, na podršci koju nam pružaju kako bi unapredili uslove života u našem gradu. Pružena ruka Evropskog PROGRES-a za nas u Prokuplju predstavlja i dodatnu obavezu da odgovorimo evropskim standardima u svim oblastima rada i angažovanja, rekao je predsednik Simonović.Predstavnik Evropskog PROGRES-a, regionalni koordinator za jug Srbije Radule Ristović je, obraćajući se mladima Prokuplja, istakao da je pred njima prilika za lično usavršavanje, volontiranje u zemljama EU, kao i mogućnost da se sa novim znanjem i iskustvom vrate u svoje lokalne zajednice i doprinesu boljem i kvalitetnijem životu svojih sugrađana.

U okviru današnjih aktivnosti na Info pultu prezentovan je materijal i brošure partnerskih organizacija koje se bave temom EU, a na Sajmu dobrih ideja korisnici sredstava Evropskog PROGRESA izložili su svoje proizvode.

12

Dragana Velimirović iz Blaca je zahvaljujući ovom programu dobila opremu u vrednosti od 5.000 evra i otvorila krojačku radionicu.

– Zahvaljujući Evropskom PROGRES-u pokrenula sam sopstveni biznis. Veoma sam zadovoljna poslom kojim radim jer mi omogućava egzistenciju. Nabavila sam sedam mašina za vez, krojenje i šivenje, obezbedila tržište koje želim da proširim.

Ana Paunović iz Prokuplja je otvorila prvu privatnu logopedsku ordinaciju. Donator, Evropski PROGRES joj je omogućio da nabavi neophodne aparate za rad među kojima su i najsavremeniji za rad sa osobama koje imaju poremećaj sluha i artikulacije.

Za sredstva Evropskog PROGRES-a konkurisalo je i Udruženje žena „Radanska Ruža“ iz Lebana, koje je pokrenulo proizvodnju zimnice i uposlilo 18 žena. Slobodanka Pavlović, predsednica ovog Udruženja kaže da su prioritet u zapošljavanju imala lica sa invaliditetom. Veoma dobro posluju i svakodnevno šire tržište.

Mladi Prokuplja ističu da su veoma zainteresovani za pogodnosti koje im pruža Evropska unija i da im je današnje druženje sa predstavnicima Evropskog PROGRES-a pomoglo da saznaju sve o benefitima koje im omogućava proces evropskih integracija.