Humanost na delu :Inkluzija danas – pomoć koja mnogo znači korisnicima ovih usluga u blačkom kraju

Inkluzija danas – pomoć je u kući koja se radi sa mnogo ljubavi i poštovanja prema onima kojima je ta pomoć potrebna. U 35 sela blačke opštine pružaju pomoć za 150 korisnika.

video, inkluzija danas,predstavljanje:

video, priča sa terena:

foto:

1

Koliko znači njihova pomoć u kući najbolje su rekli kojima je ova pomoć potrebna, korisnici njihovih usluga.

bscap0020

-Mnogo mi znači njihova pomoć, bez njih ne bih mogla sama, kroz suze je uz mnogo poštovanja prema gerontodomaćicama, rekla Gordana Gajić iz sela Grgura.

bscap0023

Istog mišljenja je i Stana Marković iz istog sela koja je nepokretna i koja od ove licencirane organizacije socijalne zaštite dobija kompletnu uslugu.

bscap0025

Blagorodna Marković iz sela Pridvorice na njih gleda kao na svoju decu. Kaže da su pažljive, vredne i da im njihova pomoć neizmerno znači.

Badivuk Stojan iz istog sela kaže da je prezadovoljan uslugom koju dobija.

bscap0031

-Donose mi namirnice i pomažu sve što treba, ističe Stojan .

bscap0024

Sedište Inkluzije Danas je u Prokuplju a deluju i na teritoriji Opštine Blace gde imaju veliku podršku lokalne samouprave.

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić ističe da Opština Blace izdvaja značajna sredstva za socijalna davanja kao i da je ove godine za te namene izdvojeno 29 miliona.

-Velika davanja su i za pomoć u kući što je jedan vid pomoći našim najstarijim sugrađanima i opština će sigurno u narednom periodu i u kontinuitetu pružati podršku za ove usluge,ističe predsednik Opštine Blace Ivan Burgić.

Sa Inkluzijom danas- pomoć u kući upoznala nas je Biljana Jovković, koordinator službe za Blace:

bscap0032

-Inkluzija danas kao licencirana organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge Pomoć u kući odraslim, starim i invalidnim licima, od aprila 2019.godine na teritoriji opštine Blace pruža ovu uslugu. Ovo Udruženje ima 16 zaposlenih koji realizuju aktivnosti usluge. Pomoć u kući po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge, poštuje vrhovni princip rada – interes korisnika na prvom mestu. Usluga je dostupna odraslim, starim i invalidnim licima koji nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog životam nege i nadzora.

Realizacija ove usluge se finansira iz budžeta lokalne samouprave i ovom prilikom bi se zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci i saradnji koju nam pruža, jer je prepoznala značaj unapređenja sistema socijalne zaštite. U našoj opštini trenutno obilazimo oko 150 korisnika na celoj teritoriji blačke opštine.

Gerontodomaćice na terenu starima pomažu u nabavci lekova, pripremanju obroka, nabavci hrane, životnih namirnica, u održavanju lične higijene, higijene prostora, plaćanju računa, pomoć oko ogreva, tako da putem njihovih brojnih akcija saznajemo kako u stvari izgleda humanost na terenu.

Pored svih tih aktivnosti koje obavljaju gerontodomaćice, za slabo pokretne i nepokretne iz Crvenog krsta, iz narodne kuhinje dostavlja se korisnicima hleba, i obroci kao i paketi hrane.

Istakla bih izuzetno dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad Blace koji nam pomaže u pružanju usluge tako što nam donosi rešenja o priznavanju prava na osnovu određenih kriterijuma i stepena podrške.

bscap0034

U skladu sa epidemiološkom situacijom radimo sa više opreza u skladu sa zdravstvenim preporukama: obavezna maska, rukavice, dezinfekciona sredstva, održavanje odstojanja. Inkluzija danas u saradnji sa Domom zdravlja Blace omogućila je svojim korisnicima da vakcinu protiv korona virusa prime u svom domu, naravno uz pregled i savet lekara.

Dobar rad zaposlenih kao i saradnja sa ustanovama, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja, predstavlja pokazatelj dobre organizacije rada, ali i kvalitet, profesionalnost i kolegijalnost na delu.

Dugogodišnje iskustvo nas je naučilo da lepa reč, strpljenje i profesionalna pažnja ulivaju sigurnost i poverenje kako kod osoba kojima je to potrebno, tako i kod članova njihove porodice, zato smo tu za Vas, poručila je Biljana Jovković – koordinator službe za Blace.

-Ekipe Doma zdravlja Blace su u saradnji sa organizacijom,, Inkluzija danas” aplikovale su vakcinu protiv Kovida 19 svim korisnicima ove organizacije koji su želeli i mogli da prime ovu vakcinu. Uz pregled i savete lekara ovim korisnicima je omogućeno da u svom domu dobiju vakcinu i da time preveniraju bolest i komplikacije bolesti izazvanim virusom Kovid 19.  Cilj ove akcije a i mnogih drugih koju dom zdravlja sprovodi zajedno sa organizacijom je ne samo poboljšati kvalitet usluga korisnicima zdravstvene zaštite, već i omogućiti veću dostupnost zdravstvenih resursa i to fizičkki, prostorno i besplatno, istakao je direktor Doma zdravlja Blace, dr Radoljub Dunjić.

bscap0026bscap0027bscap0028bscap0029