Izabrana preduzeća u okviru konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu

  • slika

U okviru konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava i mentorske podrške za realizaciju poslovnih ideja u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu, izabrano je deset preduzeća koja će dobiti stručnu mentorsku i finansijsku podršku za unapređenje svoga poslovanja, u ukupnom iznosu od 50.000 američkih dolara.

Uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, preko projekta „Norveška za vas-Srbija, kroz aktivnosti na terenu Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Unops, ovaj projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinama Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Gradom Prokupljem.

Tako će „Šumaprodukt 2018“ iz Žitorađe nabaviti sekač i blanšer za voće, povrće i pečurke. Preduzeća „Jeka fruit“ doo iz Prokuplja i “Eko- food Mijajlović“ iz Kuršumlije, ubrzaće preradu sušene šljive nabavkom mašine za pranje voća, dok će „Frutog“ doo iz Prokuplja olakšati rad svoje organske proizvodnje i prerade voća nabavkom perforiranih boks paleta.

Zahvaljujući ovoj podršci, „Boki food“ iz Prokuplja će nabavkom pasirke za voće i povrće uvrstiti u svoju ponudu i proizvode od jabuke, kruške i dunje. Nabavkom uređaja za kuvanje džemova, svoju proizvodnju ubrzaće i firma iz Blaca „Natural food organik“, a proces sušenja šljive pospešiće “Marberi“ doo iz Kuršumlije. Svoju ponudu unaprediće i firma iz Barbatovca „Agro bis“, nabavkom vakumirke i izbijačice koštica šljive.

Firma „MI 11 fruit“ iz Prebreze će uvođenjem standarda ISO 9001 i HACCP, tržištu ponudi ajvar sa vrganjem, a Vinarija „Doja“ iz Donje Jošanice će obezbediti skladištenje svojih vina nabavkom hrastovih buradi.

Pored finansijske podrške, preduzeća će dobiti i mentorsku podršku u vidu treninga za Poslovno planiranje i učestvovanje u javnim nabavkama, Uvod u HACCP, kao i unapređenje Digitalnog marketinga i prodaje. Preduzeća će unaprediti Tehnologiju proizvodnje i poslovno upravljanje, Digitalni marketing i onlajn prodaju uz podršku stručnih konsultanata.

Što se tiče daljih koraka, Fondacija Divac će potpisati ugovore sa korisnicima, nakon čega će se održati onlajn trening Poslovno planiranje i učestvovanje u javnim nabavkama.