Izložba o Topličkom ustanku gostuje u Kragujevcu

  • muzej

Izložba Narodnog muzeja Toplice „Toplički ustanak 1917-2017.“ do sada je gostovala u mnogim gradovima Srbije, gde su zainteresovani posetioci mogli da se upoznaju sa ovim značajnim istorijskim događajem. Izložba se trenutno nalazi u Muzeju u Kragujevcu, gde će priču o velikom Topličkom ustanku, kroz fotografije i dokumenta, posetioci moći da pogledaju do početka aprila.
Izložba „Toplički ustanak 1917–2017.“ prikazuje Srbiju i srpski narod u Prvom svetskom ratu za vreme trajanja Topličkog ustanka. Autori izložbe su Darko Žarić i Milan Stojanović.
Ona prikazuje ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika Ustanka. Jasnim jezikom činjenica, objašnjenih dokumentima i fotografijama, priča priču o hrabrosti i junaštvu učesnika Topličkog ustanka.
Direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić, ističe da je dobro da se sa Topličkim ustankom, kao istorijskim događajem, važnim ne samo za Toplicu, već i celu Srbiju, upozna javnost i van topličkog kraja.
-Mi imamo izuzetnu saradnju sa mnogim muzejima u našoj zemlji. Tako su izložbu „Toplički ustanak 1917-2017.“ do sada videli građani Novog Sada, Vranja, Zaječara, Beograda, ali u planu je da obiđe i neke druge muzeje u Srbiji. Deo ove izložbe bio je predstavljen i na inauguraciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i dodao da ona sadrži 38 panoa, na kojima su izložena dokumenta i fotografije, ali i spiskovi svih poginulih u Topličkom ustanku.
Taj broj je 1921. godine utvrdila Državna komisija, i prema tim navodima, broj ubijenih je 8767. Ova važna i značajna istorijska izložba sadrži i brojne fotografije učesnika u Topličkom ustanku, ali i kasnijih obeležavanja ovog važnog datuma, kao i istorijske tekstove o samom događaju.