Ministarstvo poljoprivrede, PSS i lokalna samouprava servis poljoprivrednicima

????????????????????????????????????

-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poljoprivredne stručne služba i lokalne samouprave su servis poljoprivrednicima, i zbog toga je neophodno da se saradnja između ovih subjekata podigne na još veći nivo, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je sa saradnicima prisustvovao radnom sastanku kojem su, osim predstavnika mnogobrojnih udruženja iz Toplice, prisustvovali i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, v. d. direktora Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju Dejan Tonić, predstavnici Blaca, Kuršumlije i Žitorađe, USAIDE u Srbiji i pojedinih instituta iz Beograda.
-Kakva je bila dosadašnja saradnja poljoprivrednika sa savetodavcima iz Poljoprivredne savetodavne službe i da li se ona može unaprediti, kako bi bila unapređena i poljoprivredna proizvodnja, možemo videti obilaskom Topličkog okruga i razgovora sa direktnim proizvođačima, rekao je Bogićević i dodao je dobro što su topličke opštine opredelile veća budžetska sredstva za poljoprivredu.

poljoprivreda22-768x481

Govoreći o aktivnostima Ministarstva, on je naglasio da će do početka maja biti isplaćena sva dugovanja iz 2017. i 2018. godine poljoprivrednicima.
Bogićević je napomenuo da je država izdvojila znatna sredstva za subvencije za mnoge grane poljoprivrede i da poljoprivrednici o merama resornog Ministarstva svakodnevno mogu da se upoznaju preko savetodavaca u PSS i u odeljenjima za poljoprivredu u lokalnim samoupravama.

poljoprivreda2-768x452
Odgovarajući na mnogobrojna pitanja poljoprivrednika, on je naglasio da država ne može da određuje cenu bilo kojeg proizvoda, ali da svoje interese poljoprivrednici mogu ostvariti boljom organizacijom.
-Kontrolisana proizvodnja, uvođenje novih standarda i tehnologija, veći stepen prerade i istraživanje tržišta, bolja organizacija samih proizvođača doprineće i većoj ekonomskoj dobiti, rekao je Bogićević i istakao da bi bilo dobro kada bi i druge PSS u Srbiji imale saradnju sa poljoprivrednicima kao što je to slučaj u Prokuplju.
Milan Aranđelović je naglasio da je dobro što su, nakon predstavnika ministarstava trgovine i telekomunikacija i državne uprave i lokalne samouprave, u Toplici bili prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.
-Toplički okrug raspolaže idealnim prirodnim potencijalima za razvoj voćarstva, ali oni nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. Upravo zbog toga, savetodavci, prisustvom na terenu i u razgovoru sa proizvođačima, mogu dati veliki doprinos da se što bolje i ekonomičnije iskoriste prirodni potencijali, izjavio je Aranđelović i naglasio da je u poslednjih godinu dana uspostavljena dobra saradnja topličkih lokalnih samouprava sa PSS, što ranije nije bila praksa.

-Veliko prisustvo članova poljoprivrednih udruženja na radnom sastanku, govori o tome da su ljudi zainteresovani i motivisani da se i u budućnosti bave ovom granom privrede, kaže zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.
-Prokuplje je poznato po proizvodnji kvalitetne višnje i šljive-stenlej. Skoro 90 odsto ovog voća, neprerađeno se izvozi na inostrano tržište. Zbog toga je potrebno da se pristupi izgradnji skladišnih i prerađivačkih kapaciteta i podigne veći nivo prerade, kako bi se ostvarila veća finansijska dobit, rekao je on i podvukao da će iz budžeta Grada Prokuplja ove godine biti izdvojeno više od 22 miliona dinara za razvoj i unapređenje poljoprivrede, što je znatno više u odnosu na prethodne godine.
Prema njegovim rečima, saradnja lokalne samouprave sa PSS je svakodnevna.
-Potreba za hranom iz godine u godinu raste, ne samo u Srbiji, nego i u svetu. Zbog toga je potrebno da se podigne novo znanja i da se isto primeni u proizvodnji, kako bi se dobio kvalitetan, zdrav i bezbedan proizvod. Da bi se ovo postiglo i da bi se ekonomski održala proizvodnja, neophodna je i bolja organizacija samih poljoprivrednika, zaključio je Paunović i podsetio poljoprivrednike da stručnu pomoć uvek mogu dobiti od zaposlenih u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave i Poljoprivredno stručnoj službi, koja je, inače, organizovala sastanak.