Kapuera u Prokuplju

?????????????????????????????????????????????????????????

Promotivni čas brazilske veštine Kapuera održaće se u subotu od 18 časova u centru grada. Trening će održati Luis Klaudio, jedan od vrhunskih majstora Kapuere u Brazilu.
– Ideja je da se formira klub u Prokuplju, pa smo odlučili da sugrađane upoznamo sa ovom veštinom i njenim mogućnostima, kazala je Suzana Pešić organizator pokaznog treninga dodajući da će se na treningu pored istorijata borilačke veštine, prezentovati i instrumenti i brazilska muzika.
Inače Kapuera podrazumeva dve osobe u psihičkoj i fizičkoj interakciji. Igrači Kapuere se kreću u napad ili prelaze u odbranu razmenjujući udarce i koristeći akrobatske pokrete kako bi preuzeli kontrolu nad prostorom i kretnjama drugog kapueriste. Muzika je bitan pratilac svega. Kapuera i muzika su neodvojivo povezani. Različiti ritmovi imaju svoje značenje i svoje mesto u celom događaju, u zavisnosti od ritma Kapuera u svom izvodenju izgleda drugačije i drugačije se manifestuje. Kapuera prelazi granice Brazila 70-tih godina i širi se po Severnoj Americi, 80-tih prvi put dolazi u Evropu i počinje sa svojom ekspanzijom.

ka1