Konkurs za festival „Lektirići ex yu fest“ u toku

Konkurs za učešće na osmom Međunarodnom festivalu za decu i mlade „Lektirići ex yu fest“, čiji je organizator Narodna biblioteka „Rade Drainac“ je otvoren, kaže direktor ove ustanove kulture Dragan Ognjanović.

lektirici-600x480

-Svake godine u ovo vreme raspisujemo konkurs, jer pre svega, odnosno igranja predstava na festivalu na jesen, ima mnogo posla. Predstave treba pregledati, odabrati one koje će biti deo ove naše osme po redu teatarske čarolije. Treba izabrati za publiku ono što bi trebalo da vidi, što možda do sada nije videla, a što je pre svega kvalitetno i vredno prikazivanja, istakao je Ognjanović.

On je naveo da je idejni tvorac ovog projekta dramski umetnik i režiser mnogobrojnih pozorišnih predstava, među kojima su i predstave Dramskog studija Gimnazije, Zoran Cvetković. Sa njim su talentovani glumci ove škole, osvojili veliki broj nagrada na različitim festivalima širom naše zemlje.

-Naša prelepa misija traje već osam godina, a prokupačka publika je videla veliki broj veoma kvalitetnih i tematski različitih predstava. Uverite se zašto smo jedinstveni, tako što ćete se prijaviti odmah, jer SADA, može biti kasno.

Ovako je, u svom prepoznatljivom i originalnom stilu Cvetković uputio poziv svim pozorištima u Srbiji, ali i van nje, da slanjem svojih predstva na konkurs, dobiju priliku da budu deo Međunarodnog festivala „Lektirići ex yu fest“. Prijave treba poslati na mejl adresu zorancv53@gmail.com

Da podsetimo, na prošlogodišnjem festivalu, ljubitelji pozorišta videli su 12 predstava, 8 za decu i 4 za mlade. Najbolja predstava u kategoriji za decu, bila je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Milene Depolo, u režiji Igora Ristića, koju su odigrali članovi ODDF „Žar ptica“ iz Surdulice, dok je najbolja predstava za mlade, prema mišljenju žirija bila „Orkestar Titanik“ Hrista Bojčeva, u režiji Ivane Milosavljević, Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ iz Tuzle.