Kuršumlija: Jedinstven prirodni spomenik – Đavolja varoš

Na Radan planini, nedaleko od Prolom banje, 27 km jugoistočno od Kuršumlije, nalazi se Đavolja varoš, u Srbiji jedinstven, a u svetu veoma redak geomorfološki fenomen. Pod zaštitom je države kao prirodni spomenik prve kategorije. Đavolju varoš sačinjava više od 200 zemljanih figura nastalih dejstvom erozije. Čudnovato poređane figure, temelji bogomolje, ostaci srednjevekovnih rudnika, stene u raspadanju, voda zasićena raznim mineralima koja zbog oksidacije na prostoru gde se izliva menja boju tla, kao i drveće modelovano vetrovima i drugim prirodnim uslovima opstanka, doprineli su bogatstvu ljudske mašte. Ne mogavši da objasni nastanak ove pojave, narod je ispreo mnogobrojne legende i price, a prirodnom spomeniku dao ime Đavolja varoš.

Po jednoj legendi, figure predstavljaju okamenjene svatove koji su hteli da venčaju sestru i brata, po drugoj to su okamenjeni đavoli koje su đaci nadmudrili u opkladi, a po trećoj zemljane skulpture predstavljaju okamenjene đavole kojih su se ljudi oslobodili prenoćivši jednu noć na tom mestu.
Više o Đavoljoj varoši na www.djavoljavaros.com
Đavolju varoš, iz godine u godinu, posećuje sve veci broj domaćih i stranih turista, umetnika i ljubitelja prirodnih retkosti koji ostaju zadivljeni pred jednistvenim umetničkim tvorevinama prirode.
Među prvima, ovamo su stigli radoznali majstori umetničke fotografije, filmski stvaraoci, vajari, književnici. Svojim delima, nastalim u prvoj inetrnacionalnoj foto-koloniji u Evropi, oni su Đavolju varoš približili svetu. Za ovu retku pojavu prirode danas se zna u čitavoj Evropi, Americi, Kini, dalekom Japanu…