Kuršumlija, Mačkovac: Danini likeri od lekovitog bilja i šumskog voća sa Radan Planine obišli svet oličeni sa 8 zlatnih medalja

Jedinstvene u Srbiji i sasvim prirodne aromatizovane likere proizvedene isključivo od šumskog voća  i lekovitog bilja ubranog na ekološki čistoj Radan planini, poput eliksira od sremuša koji se prvi pojavio na tržištu Slobodanka Simić (70) iz Kuršumlije proizvodi bez malo tri decenije. Slobodanka, Dana Simić pre nego što je krenula sa proizvodnjom danas veoma traženih likera,  dosta vremena provela je proučavajući ih.

unnamed (2)

Slobodanka Dana Simić

-Likere je prvi put napravila supruga francuskoga kralja Luja 14. još u srednjem veku. Po Francuskoj recepturi sam dosta toga dodala.Takođe,  želela sam da afirmisem nepravedno zapostavljene šumske plodove i lekovito bilje sa moje ekološke Radan Planine, započinje priču o likerima Dana iz Kuršumlije koja je svoje proizvode do sada izlagala na preko 50 sajmova u zemlji i inostranstvu-

unnamed (1)

-Slovenija, Madjarska, internacionalni sajam Niš, Etno sajam Beograd,sajam Nasa Praktika Beograd,šljivijada Osečina, šljivijada Blace,Dani vina Vrnjačka Banja,Dani vina i čokolade Niš,Zlatne niti Vrnjačka Banja,Etno-sajam Baljevac,Sajam “Zdravo,prirodno, domaće” Zaječar, Vurdijada-Babušnica,Zalogaj juga-Niš, samo je mali deo sajmova na kojima su izlagani Danini likeri .

unnamed (3)

-Volim sajmove, jer oni su prilika ne samo da predstavimo proizvode već i da se proizvođači eko hrane sretnu, razmene iskustva i druže, ističe Dana vrsni proizvođač lekovitih likera koji su do sada pobrali i brojne prestižne nagrade.

unnamed (12)

Zlatne medalja za likere iz Mačkovca, Kuršumlija

Osvojila sam 8 zlatnih medalja za kvalitet i organske likere,zatim zlatnu medalju za dizajn.Najdraža mi je ova iz Madjarske,zatim ona iz Osecine, Niša, Vrnjačke Banje…Zlatne medalje zapravo nisu napravljene od zlata, već od rada, truda i upornosti, ponosno ističe Dana proizvođač likera koje svi rado piju.

unnamed (13)

Mačkovac, mesto gde se prave najbolji likeri

-Mladi piju liker od aronije,cvetni,od drena,crnog gloga I ljubičice; stariji piju biljnu rakiju i moravku, a eliksir od sremuša svi. Recelj svi žele da probaju.

unnamed (6)
U berbu šumskih plodova Dana kreće s ranim prolećem kada bere šumsku ljubičicu i sremuš, a ta berba traje sve do kraja novembra kada bere crni glog i trnjine koje se beru posle prvog mraza.

unnamed (7)

Deo Daninog proizvodnog asortimana čine:

Liker od aronije,zatim cvetni liker koji je afrodizijak za mlade,jer je pripremljen od 19 vrsta jestivog cveća. On je i prirodni sedativ,zatim liker od crnog gloga kao srčani sedativ, od ruže I šipuraka, liker koji podstice senzualnost.  Liker od drena za dug zivot, a liker od trnjina za umirenje. Liker od ljubicica-za dobar san; zatim biljnu rakiju aromatizovanu sa 28 vrsta lekovitog bilja,prava bomba za okrepljenje i osveženje. Rakija moravka, kojoj nema takmaca,koja je vrlo stara jer moravke više nema; eliksir od sremuša je priča za sebe, jer ima oko l6 lekovitih dejstava I srpska je vijagra biljnog porekla.

unnamed (8)

U selu Mačkovcu nadomak Kuršumlije gde i pravi likere i peče rakiju dana je među prvima posadila Aroniju.

unnamed (9)

-Aroniju sam zasadila1990 god.u selu Mačkovac,kada je retko ko znao nešto o njoj I njenom lekovitom dejstvu. Ona svuda raste i nije mnogo zahtevna, saznajemo od Dane koja sve poslove radi sama uključujući i pečenje rakije koja je preduslov za kvalitetan liker.

unnamed (11)

-Da bi se dobio dobar liker mora biti jako čista rakija, koja je odležala vise godina u hrastovim buradima.Francuzi koriste rakiju staru i po 40 godina,jer samo tako se dobija božanstveno piće liker.Sama pečem rakiju od pažljivo probranih plodova, gde se odvaja prvenaci i vadi se prepečenica jačine 55 gradi, otkriva nam deo tajne koja se krije u proizvodnji dobrih likera Slobodanka Dana Simić koja je i redovni izlagač na Danima šljive u Blacu gde takođe ima velikog interesovanja za njenim proizvodima.

unnamed (4)

-Ima interesovanje od strane probirljivih kupaca. Moji kupci su oni koji prepoznaju kvalitet i različitost I obično kupuju od svakog proizvoda po jednu flasu i mahom se nosi za inostranstvo.

Posebno mi je dragošto se kupci sa sajmova vraćaju i naručuju mi telefonom da im pošaljem nove proizvode.
Dana je radni vek provela u velikoj kompaniji – Dunav osiguranje kao referent životnog osiguranja.

-.Nisam želela da vreme u penziji provodim uludo gledajući televiziju,već sam odlučila da pokrenem proizvodnju likera,koja me jako ispunjava i raduje, ističe Dana.

-Osam osvojenih medalja, nastup na preko 50 sajmova, mnogo zadovoljnih kupaca, komplimenti na račun moje energije u 70-toj godini, čine me jako srećnom. Nikada se ne treba spakovati u fioku I predati.Kako je rekla Džejn Fonda “Nikada nije kasno početi iz početka I nikada nije kasno da budete srećni”.Ništa što je vredno, ne dolazi lako, ali svaki dan je šansa da osmislite znova svoj život i počnete nešto novo, saznejmo od Dane u čijem voćnjaku u selu Mačkovcu smo uočili mnoog retkog voća a među njima i tajber.

unnamed

Tajber u Mačkovcu

-Tajbere gajim još i dosta sam razdelila reznice kako bi se i kod nas proširila proizvodnja. To je kalem od kupine i maline, ima krupan mirišljavi veoma ukusan plod, ali hoće dosta vode i djubrivo. Kumoi- kalem od kruške i jabuke veoma ukusnog i mirisnog ploda i dosta radja a nema posebnih zahteva. Sada sam zasadila kinesku urmu – koja se prilagodila našim uslovima i o bilno radja. Zaljubljenik sam u retko voće, ukratko nam je predstavila svoju kolekciju retkog voća Slobodanka Dana Simić koja se uveliko sprema za naredno izlaganje od

25 do 27 maja u  Nišu u hali Čair na Sajmu  preduzetnika.

-Planiram i da proširim proizvodnju, možda će moja deca posle mene  angažovati nekog ko će da vodi ove poslove, ali za sada oni su uspešni u svojim karijerama u drugim industrijama.

Uživam u berbi šumskog voća, jer treba znati fazu zrelosti u kojoj se onobere.Lekovito bilje je pravo uživanje prikupljati, to mi održava kondiciju.Kada nemam dovoljno voća otkupim ga od lokalnog  stanovnistva, a bilje poneko kupim od travara sa Stare Planine. Kažu: “Bavite se onim što volite i nećete raditi ni dana u svom  životu”, kazala je Dana..

Tekst je deo projekta – Kuršumlija u srcu Toplice koji sufinasira Opština Kuršumlija.