Ministarka Slavica Đukić Dejanović u Prokuplju svečano otvorila novi objekat Predškolske ustanove „Neven“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije, SlavicaĐukić Dejnović, danas je svečano u Prokuplju otvorila novi objekat Predškolske ustanove „Neven“. Svečanom otvaranju nove zgrade dečjeg vrtića „Bambi“, za čiju izgradnju je Vlada izdvojila 11 miliona dinara, prisustvovali su narodni poslanik iz Toplice Darko Laketić, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović sa saradnicima i načelnik Topličkog okruga Nebojša Vukadinović.

djukic 3
-Od danas u Prokuplju više neće biti liste čekanja za prijem dece u vrtić i Predškolsku ustanovu. Oko osamdesetoro mališana za koje nije bilo mesta u postojećim objektima, sada će biti primljeno u novi objekat koji je izgrađen zajedničkim snagama Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave. Opština Prokuplje izradila je veoma dobar projekat koji smo mi u Vladi prepoznali i izdvojili sredstva za njegovu realizaciju, kazala je ministarka Đukić Dejanović.

djukic1
Ona je ovom prilikom istakla da će nakon izgradnje uslediti opremanje novoizgrađenog objekta, a tu obavezu preuzela je kompanija LEONI.

djukic2
-Ovde imate jednu veoma društveno odgovornu firmu koja će opremiti ovaj objekat i to je model po kojem treba da radimo. Dakle, soptvenim sredstvima, sredstvima države i socijalno odgovornih privrednih subjekata. Svi zajedno moramo učestvovati da bi nam pronatalitetna politika bila stimulativna i da se majke Topličkog kraja sve više odlučuju za rađanje, kako bi nas bilo sve više, istakla je ministarka.

djukic4
Govoreći o planovima republičke vlade za razvoj ovog dela Srbije, ministarka Đukić Dejanović je rekla da su unutrašnje i spoljne migracije civilizacijska realnost ali da Vlada Srbije čini sve da to zaustavi.
-Trudimo se da obezbedimo što bolje uslove za odrastanje dece, obrazovanje, za lečenje, zapošljavanje i sve druge segmente života koji će olakšati život stanovništvu i zadržati mlade ljude da ostanu u svom rodnom kraju, precizirala je ministarka.

djukic5
-Ono što je najbitnije, to je da u narednom periodu moramo više pažnje posvetiti obrazovanju. U Topličkom kraju, iz kojeg ću poneti lepe utiske i informacije, nažalost beleži podatak, da je ovde u samo dve poslednje godine evidentirano 35 maloletničkih porođaja. To govori o tome da su nam znanja o reproduktivnom zdravlju na nešto nižem nivou. Moramo se više posvetiti obrazovanju, zajedništvu u materijalnim investicijama u cilju postizanja zajedničkih ciljeva. Povećanje nataliteta je jedan od prioritetnih ciljeva naše Vlade, kazala je ministarka i svim građanima Toplice čestitala novogodišnje i božićne praznike i poželela da se u ovom kraju što više čuje plač novorođenih beba.
Predsednik Opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović se ovom prilikom zahvalio Vladi Srbije na podršci i sredstvima koje je izdvojila da kako je rekao „ imamo novi objekat koji će ispuniti dečija radost i smeh“.

-Lokalna samouprava nastoji da unapredi populacionu politiku i u tom smislu izdvaja značajna sredstva iz budžeta. Godišnje izdvajamo 13 miliona dinara za socijalna davanja i pomoć deci i samohranim roditeljima. Trudićemo se da u skladu sa finansijskim mogućnostima ubuduće izdvojimo još više novca za podsticaj roditeljstva, bolje uslove u vrtićima i socijalna davanja za decu bez roditeljskog staranja, kazao je predsednik Simonović.
Ministarku i rukovodstvo Opštine deca iz vrtića „Bambi“ dočekala su razdragano maštovitim i sadržajnim programom koji je oduševio goste.
Pre posete vrtiću predsednik Opštine Aleksandar Simonović, predsednik Skupštine opštine Prokuplje Dejan Lazić, kao i narodni poslanik Darko Laketić i načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović sa ministarkom bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije Slavicom Đukić Dejanović imali su sastanak u zgradi Opštine Prokuplje na kome su razgovarali o budućim planovima i nastavku saradnje.