Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije podržalo ukupno 17 projekata Prokupačkih ustanova kulture

Prokupačke ustanove kulture se i u ovoj teškoj godini mogu pohvaliti da su vredno i odgovorno radile, a to svakako potvrđuju i odobrena sredstva za njihove projekte u vrednosti od 13 miliona dinara. Ovaj put je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije podržalo ukupno 17 projekata Narodnog muzeja Toplice, Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“, Narodne biblioteke „Rade Drainac“ i Istorijskog arhiva Toplice. Tim povodom je, direktore ovih ustanova tradicionalno na radnom sastanku, okupila većnica za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić, kako bi zajedno analizirali i dogovorili sve aktivnosti, koje su potrebne, kako bi se ispoštovali zadati rokovi za realizaciju projekata.

–Veoma smo zadovoljni ovim brojem podržanih projekata i ako pogledamo prethodnu godinu imamo razloga da budemo još vredniji i zadovoljniji, jer nam je sada odobreno pet projekta više. Ističem da smo napravili ozbiljan pomak u oblasti kulture, kao i da se naš grad u tom pogledu iz dana u dan menja, zahvaljujući upravo njima. Kako je prošla godina bila vrlo specifična iz zdravstvenih razloga, nadamo se da će ova biti povoljnija i da će, uz redovne programske aktivnosti i odobreni projekti biti realizovani na vreme, rekla je većnica Erić.

Ona je dodala da su projekti odobreni zahvaljujući ozbiljnom pristupanju poslu, vrednom i predanom radu radnika kulture i da zato uspeh ni ovaj put nije izostao.

–Sve ovo radimo za dobrobit svih Prokupčana. Nastojimo da zbog njih i za njih obezbedimo dobre uslove u ustanovama kulture, čije programe posećuju i u njima uživaju. Očekujemo odobrenje još jednog veoma bitnog projekta, čime bismo zaokružili ovogodišnji cilj, naglasila je većnica za kulturu Milica Erić.

Prema rečima v.d. direktora Ljiljane Krasić, Narodni muzej Toplice je konkurisao sa devet projekta, od kojih su odobrena četiri.

–Reč je o projektima „Lica Pločnika: digitalna biografija antropomorfnih i zoomorfnih figurina sa lokaliteta Pločnik“. Projekat je odobren sa 600.000,00 dinara na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2021. godini. Tu je i „Zaštita i čuvanje muzejske građe u Narodnom muzeju Toplice“ odobrena vrednost projekta 651.250,00 dinara. Sa njim smo konkurisali na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja muzejskim nasleđem u 2021. godini. Treći projekat su „Arheološka istraživanja crkve Svete Petke u Matarovi“, a odobrena sredstva za njegovu realizaciju su u vrednosti od 800.000,00 dinara. Četvrti je „Arheološka istraživanja kompleksa Hisar u Prokuplju“, za koji su odobrena sredstva od 700.000,00 dinara, istakla je Krasić i naglasila da ukupna vrednost sredstava, koje je Muzej dobio za projekte, iznosi 2.751.250,00 dinara.

Direktorka Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“ Tijana Petrović je ovom prilikom istakla da se zaposleni u ovoj ustanovi ponose time što se značaj njihovog rada prepoznaje i što su ucrtali svoje mesto na kulturnoj mapi Srbije.

–Ovim se povećava naša ambicioznost, a zahvalnost dugujemo i našim posetiocima zbog kojih i pokušavamo da unapredimo naš rad. Ovoga puta je produkcijski podržano četiri projekta iz oblasti savremenog stvaralaštva. Dobili smo 150.000 za izdavanje dva broja časopisa „Tok“, 130.000 za „Ivanjdansku likovnu koloniju“, 300.000 za obeležavanje stogodišnjice „KUD-a Abrašević“ i 250.000 za pripremu predstave za mlade. Takođe, preko konkursa „Gradovi u fokusu“ dobili smo 2.000.000 za sistem klimatizacije i grejanja. Naravno, realizacija svih ovih projekata ne bi bila moguća bez podrške lokalne samouprave, istakla direktorka Petrović.

–Prema rečima direktora Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragana Ognjanovića, ova ustanova kulture je 2021. godine, na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, dobila sufinansiranje Ministarstva kulture za tri projekta. Za „Drainčeve književne susrete“ 200.000 dinara, za „Lektiriće eks JU fest“ 250.000 i za „Prevod Drainčeve poezije na engleski jezik“ 300.000 dinara, ukupno 750.000. dinara. Biblioteka je konkurisala sa još dva projekta i rezultati za ove projekte biće objavljeni u narednih mesec dana, naglasio je direktor Ognjanović i istakao da je uspešna saradnja sa Ministarstvom kulture i informisanja nastavljena i u 2021. godini.

–Istorijski arhiv Toplice je i ove godine sa projektima učestvovao na konkursima kod Ministarstva kulture i informisanja i prošao je sa tri projekta čija je ukupna vrednost 5.900.000 dinara. Na konkursu za digitalizaciju kulturnog nasleđa prošli smo sa projektom za Poboljšanje informaciono-tehnoloških resursa Istorijskog arhiva Toplice, gde je Ministarstvo dodelilo sredstva u iznosu od 700.000 dinara. Ta sredstva biće utrošena za nabavku kompjuterske opreme i nabavku novih skenera, koji će služiti za digitalizaciju arhivske građe, rekao je direktor ove ustanove Milan Stojanović.

On je objasnio da je na Konkursu za Zaštitu kulturnog nasleđa, odobren projekat za Tehničku zaštitu arhivske građe nabavka i ugradnja „Pokretnog mehaničkog sistema” u vrednosti od 2.200.000 dinara, a da je ostatak novca predviđen budžetom za 2021. godinu. Ovim sredstvima će se nabaviti pokretne arhivske police, što je zapravo nastavak aktivnosti, koje su započete prošle godine.

Na konkursu „Gradovi u fokusu“ prošli smo sa podprojektom za nabavku i ugradnju „Pokretnog mehaničkog sistema” za smeštaj i čuvanje arhivske građe u depou broj 2.

–Za ovaj projekat je Ministarstvo kulture izdvojilo sredstva u vrednosti od 3.000.000 dinara, kojima ćemo takođe nabaviti pokretne arhivske police i na taj način ćemo opremiti dva nova depoa za smeštaj arhivske građe, što će u velikoj meri povećati smeštajni kapacitet iste, podvukao je direktor Istorijskog arhiva Toplice Milan Stojanović.