Na oglednom polju uglednom poljoprivrednika Ivana Savića iz Donjeg Crnatova održana manifestacija „Dani polja strnih žita”

dav

Kao i prethodnih deset, i ove godine održana je manifestacija „Dani polja strnih žita”, koju je organizovala Poljoprivredno stručna služba (PSSS) Prokuplja. Na oglednom polju uglednom poljoprivrednika Ivana Savića iz Donjeg Crnatova, nedaleko od Žitorađa, na površini od 1,4 hektara bilo je predstavljeno 11 semena pšenice, četiri ječma i jedno seme tritikale iz tri semenske kuće.

dav

Savetodavac za ratarstvo u PSSS, Radovan Bjelica, izjavio je da je ovo bila jedinstvena prilika da se toplički ratari praktično uvere koja strna žita, uz primenu svih agrotehničkih i zaštitnih mera, daju najbolje proizvodne rezultate.
–Ratari su se ove godine suočavali sa mnogim problemima. Prošlogodišnja jesenja setva je zbog suše mnogo kasnila, dok su tokom proleća kiše padale kada im za ratarske kulture nije bilo vreme. Ipak, bez obzira na ovu činjenicu ogledno polje je pokazalo koja to semena mogu na našem podneblju, uz primenu potrebnih agrotehničkih i zaštitnih mera, da daju najbolje prinose, izjavio je on i dodao da su na ovom oglednom polju po prvi put posejana neka nova semena.

dav

Govoreći o predstojećoj setvi on je podvukao da se žetva ječma očekuje za nekoliko dana, a pšenice prvih dana jula.

Bjelica naglašava da očekuje prosečan rod ječma od 3.500 do 4.000 kilograma po hektaru, a pšenice od 4.500 do 5.000 kilograma.–Nakon žetve ratari bi trebali da izvrše zaoravanje svojih strništa i obave đubrenje sa azotom, kaže on i preporučuje da vlasnici parcele ne bi trebali da pale žetvene ostatke.

Vršilac dužnosti direktora PSSS, Predrag Tasić, podvlači da je ova manifestacija podržana od strane Ministarstva poljoprivrede i svih lokalnih samouprava Topličkog okruga.

–Ogledna polja strnih žita, kukuruza i krompira, osim u Prokuplju, organizuju se i u drugim opštinama Topličkog okruga. Na ovaj način nastojimo da uvek budemo u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i da im pružimo neophodnu stručnu pomoć u svim oblastima poljoprivrede, izjavio je on.

Ugledni poljoprivredni domaćin Ivan Savić, na čijim oranicama su bila posejana strna žita, ističe da je zadovoljna sa dosadašnjom osmogodišnjom saradnjom sa PSSS i da je od te saradnje imao samo korist.

–Kako sam počeo da sarađujem sa savetodavcima PSSS prinosi pšenice i kukuruza su iz godine u godinu sve veći, a i kvalitet je bolji. Ovo poboljšanje postignuto je i uz smanjenje troškova proizvodnje, rekao je on i preporučio da i drugi poljoprivrednici slede njegov primer i počnu intenzivno da sarađuju sa savetodavcima PSSS.