U čast topličkog velikana Radeta Drainca kulturno umetnički program u Beogradu

Polaganjem cveća na grob najvećeg topličkog pesnika Radeta Drainca i prigodnim poetsko scenskim programom, danas su u Beogradu i zvanično počeli tradicionalni ovogodišnji Drainčevi susreti pesnika, koji se u Prokuplju i celoj Toplici odražavaju po 52. put zaredom.

Kako je naglasio Dragan Ognjanović direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju, tim povodom je iz Prokuplja u Beograd krenula velika grupa poslenika kulture, pesnika, pisaca glumaca i umetnika, a u Beogradu će im se pridružiti neki od dosadašnjih dobitnika „Drainčeve nagrade“ i poštovaoci Drainčevog dela.

Tradicionalni recital na grobu pesnika, označiće početak „Drainčevih susreta“, književne manifestacije koja je zahvaljujući Draincu i njegovom besmrtnom delu, postala jedna od najznačajnijih manifestacija te vreste u Srbiji.

U nastavku susreta sa početkom u 17 sati u Književnom klubu „Borisav Stanković“ u Ustaničkoj ulici u Beogradu biće održan kulturno umetnički program u okviru koga će biti izveden i muzičko scenski program pod nazivom „Draincu u čast“ u kome će učestvovati pesnik i glumac iz Prokuplja Srđan Živković i recitator Vico Dardić.

U okviru tog programa biće promovisano i najnovije izdavaštvo Narodne biblioteke „Rade Drainac“ , predstavljene nove knjige topličkih pisaca, a nastupiće i pesnici, raniji dobitnici nagrade sa imenom Drainca, Bratislav Milanović, Andrej Jelić-Mariokov i Miloš Janković.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje književnika Srbije, Književni klub „Borisav Stanković“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja.