Navodnjavanjem do većih prinosa- Izraelski sistem navodnjavanja u topličkim voćnjacima

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa predstavnicima kompanije “Avital” iz Izraela u Srbiji obišao je poljoprivredna gazdinstva Zorana Stankovića u Resincu , Dragana Maletića u Velikoj Plani i vinariju “Toplički vinogradi” u Gojinovcu.
Predstavnica izraelske kompanije Olivera Lukačević poljoprivrednicima je govorila o rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji koji se ostvaruju ugradnjom sistema za navodnjavanje.

– Nema ozbiljne, dobre i kvalitetne proizvodnje bez dobrih sistema za navodnjavanje. Da bi bili konkurentni na tržištu i proizveli kvalitetnu hranu, pored svih agrotehničkih i zaštitnih mere, neophodno je i navodnjavanje oranica i voćnjaka, izjavila je ona istakavši da su u proteklih 15 godina na teritoriji Srbije realizovali oko 400 projekata.

Prema njenim rečima naša zemlja ima ogromno bogatsktvo u vodama koje nije dovoljno iskorišćeno u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Lukačevićeva je navela da su u Toplici pre tri godine ugradili sisteme za navodnjavanje samo u selu Grudaš-opština Žitorađa na površini od 37 hektara.

– Posledice suše na teritoriji prokupačke opštine su evidentne i ogromne. Zbog toga je neophodno da naši poljoprivrednici na jedan sistemaski, organizovan i naučno dokazani način krenu sa ugrodnjom sistema za navodnjavanje na teritoriji prokupačke opštine, rekao je Paunović istakavši da je resorno ministarstvo i za ove nemene izdvojilo velika sredstva kao i pomoć za dodelu subvencija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.