Obeležena 102. godišnjica Topličkog ustanka u Prokuplju, Topličani hrabar i nepokolebljiv narod

Uz najveće državne i vojne počasti, danas je u Prokuplju obeležena 102. godišnjica Topličkog ustanka, a svečanost je organizovao Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Gradskom upravom.

ustanak4-1-628x480

Tim povodom, vence na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine položila je delegacija Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja i mnogobrojnih boračkih organizacija i udruženja.Govoreći o značaju Topličkog ustanka, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić rekao je da je velika čast obratiti se Prokupčanima, potomcima slavnih predaka, koji su pre 102 godine, pritisnuti silom i nepravdom, podigli Ustanak.

ustanak6-768x543

-Čitava Evropa je 1917. godine čula da u Srbiji postoji oblast Toplica, Jablanica i Pusta reka, i da tamo živi hrabar, nepokoreni narod koji ne da svoja prezimena, svoj jezik i svoje sinove u bugarsku vojsku. Iako malobrojniji i slabije opremljeni od austrougarske i bugarske vojske, ustanici su pružili primer vojne taktike, junaštva i borbenosti. Komitski odredi pod komandom Koste Vojinovića Kosovca oslobodili su Tulare, Medveđu, Bojnik, Lebane i čitav tadašnji Jablanički srez. Po današnjim, infantilnim merilima, Ustanak je predvodilo „dete“, mladi Kosta, koji je 1917. godine tek navršio 26 godina života. Ustanak je trajao malo više od mesec dana, ali je žestoko uzdrmao velike sile, najavljujući njihov poraz 1918. godine, rekao je Antić i dodao da su nakon Ustanka odmazde bile zastrašujuće, i da je tada ubijeno oko 20.000 ljudi.

On je naglasio da u Toplici živi hrabar i nepokolebljiv narod, koji se ne boji ni jačeg, ni brojnijeg od sebe, i da su Toplica, Jablanica i Pusta reka i 1999. godine dali najviše svojih sinova i kćeri, dok smo se odupirali NATO agresiji.

Gradonačelnik Prokuplja, Aleksandar Simonović, rekao je da je Toplički ustanak u okvirima junaštva i slobodoljublja, jedan od najvećih u istoriji ljudskog roda.

-U porobljenoj Evropi 1917. godine počeo je prvi i jedini oružani ustanak u okupiranoj Srbiji. Toplički narod nije mogao da trpi nezapamćen teror, pljačku, paljenje i uništavanje seoskih naselja i zatiranje srpske kulture i tradicije. Početak prisilne regrutacije srpskih sinova u okupatorske jedinice, je ono što je ustanike podiglo na oružje, izjavio je Simonović i naglasio da su u ovom Ustanku naši dali svoje živote za čast i slobodu, za budućnost, za ono što ostaje za vek i vekova i što nema zemaljsku cenu.

Prema njegovim rečima, mi danas treba da pobedimo da nam škole i bolnice budu savremeno opremljene, da gradimo nove puteve i fabrike, da nam se rađa više dece i da njima obezbedimo bolji život, život u miru i napretku.

Na kraju svog govora, Simonović je podvukao da, sa svetlim zavetom prema precima, ovde ponosno stojimo pred veličanstvenim spomenikom herojizma i bezuslovne ljubavi za slobodu i otadžbinu, i da imamo obavezu prema svetu, a, pre svega, prema potomcima, da im pokažemo i naučimo da su ovde, u Toplici, u Srbiji, najdublji koreni civilizacijskih vrednosti na kojima se gradi moderno i savremeno društvo.

U kulturnom delu programa učestvovao je Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“, član Književne omladine Prokuplje Anđela Stanković i glumac Srđan Živković.

Nakon polaganja venaca, učesnici današnje svečanosti u Prokuplju obišli su Narodni muzej Toplice i Spomen-park “Gvozdenom puku”.