Odličan kvalitet poljoprivrednog zemljišta u Prokuplju i Toplici!

????????????????????????????????????

Stručnjaci Instituta za zemljište iz Beograda danas su prezentovali rezultate studije “Procena navodnjavanja pojedinih poljoprivrednih kultura na području Topličkog okruga, sa akcentom na kvalitet vode za navodnjavanje i na hemijske i fizičke osobine zemljišta”, koje je sprovedeno u drugoj polovini prošle godine.

poljoprivreda3
Direktor Instituta za zemljište, Milan Zdravković, rekao je da je ovo istraživanje sprovedeno uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalnih samouprava Topličkog okruga.
O samom istraživanju i njegovim rezultatima govorili su prof. dr Radmila Pivić, mr Mirjana Zdravković i mr Zoran Dinić.
-Samo istraživanje sprovedeno je na 25 lokacija u sve četiri opštine Topličkog okruga. Na parcelama gde su izvršena istraživanja, vlasnici su dobili hemijske i fizičke rezultate, sa preporukom kako i na koji način da poboljšaju kvalitet svojih parcela radi veće proizvodnje i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, izjavila je Radmila Pivić i preporučila svim poljoprivrednicima da pre sadnje bilo koje poljoprivredne kulture, daju zemljište na analizu.
Na pitanje koju bi ocenu na skali od jedan do pet dali poljoprivrednom zemljištu u Prokuplju i u drugim opštinama Topličkog okruga, stručnjaci su odgovorili-4,8.

poljoprivreda2
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da poljoprivredna proizvodnja uvek počinje od zemlje.
-Zemljište je neobnovljiv prirodni resurs za proizvodnju hrane. Delovanjem čoveka, poljoprivredno zemljište se, usled izgradnje infrastrukturnih i stambenih objekata, neadekvatnom upotrebom mineralnih đubriva, zaštitnih sredstava, neadekvatnom obradom i upotrebom nekvalitetnih voda za navodnjavanje, iz godine u godinu smanjuje. Naša je obaveza da sačuvamo poljoprivredno zemljište za buduće generacije, rekao je Paunović i dodao da će rezultati do kojih su došli stručnjaci Instituta za zemljište biti putokaz kako da se poboljša kvalitet zemljišta i voda za navodnjavanje radi kvalitetnije, zdrave i bezbedne proizvodnje hrane.
On je posebno istakao značaj preporuka koje su date na kraju ove studije, iz razloga što bez primene naučnih dostignuća, novih tehnologija i znanja nema tržišno održive proizvodnje hrane.
Na prezentaciji rezultata istraživanja, na kojem su prisustvovali stručnjaci za poljoprivredu iz Gradske uprave u Prokuplju, Poljoprivredne stručne službe, Odeljenja za poljoprivredu u Blacu, Žitorađi i Kuršumliji, kao i mnogi poljoprivrednici prokupačkih i blačkih sela, bili su izloženi organski proizvodi Ljubinka Vasiljevića iz sela Gornja Rečica kod Prokuplja.