Opština Prokuplje pomaže prokupačkim pčelarima

Na oglednom pčelinjaku Udruženja pčelara „Jastrebac“, čije je formiranje finanasirala Opština Prokuplje danas su predstavljene inovacije u tehnologiji proizvodnje meda i proizvoda od meda.

I ove godine Opština je iz budžeta za unapređenje i razvoj pčelarstva opredelila finansijska sredstva u iznosu od milion dinara. Ona će biti raspodeljena vlasnicima pčelinjaka sa teritorije opštine Prokuplje nakon završetka Javnog poziva.

-Med i pčelinji proizvodi su deficitarni, ne samo na našem već i na svetskom tržištu. Iz tog razloga lokalna samouprava u skladu sa svojim mogućnostima pomaže vlasnicima pčelinjaka i pčelarima tako što obezbeđuje adekvatan vid finansijske pomoći. Od velike je važnosti da povećamo broj društava i unapredimo tehnologiju proizvodnje, a samim tim povećamo i obim proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda, rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović , koji je sa saradnicima obišao ogledni pčelinjak nadomak Prokuplja.On je ovom prilikom naglasio da je veoma važno da se pčelari udružuju, jer udruživanjem razmenjuju znanja i iskustva i podižu nivo tehnologije gajenja pčela.

-Sredstvima u iznosu od sto hiljada dinara, koje nam je lokalna samouprava dodelila kupili smo nekoliko pčelinjih društava, aparat za izdvajanje pčelinjeg otrova i novu košnicu tipa „ LR anel“ grčke proizvodnje. Mi smo u našoj zemlji među prvima koji su počeli i da koriste ove savremene košnice, istakao je član Udruženja „Jastrebac“ Srboljub Ćurčić.

Ćurčić je dodao da Udruženje ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, da su zadovoljni finanasijskom podrškom koju im ona pruža ali da očekuju subvencije i od Repoublike koje bi trebalo prema najavama da iznose 720 dinara po registrovanoj košnici.Kad je reč o problemima sa kojima se susreću, pčelari su istakli loše klimatske uslove, naročito u prolećnom periodu kada je najznačajnija bagremova paša, te je iz tih razloga ove i prethodne godine izostao prinos bagremovog meda a i prinos livadskog meda je znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

Na oglednom pčelinjaku „Jastrebac“ boravili su i učenici srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, koja se školuju za zanimanje „poljoprivredni tehničar“. U ovoj školi se od 1928. godine izučava pčelarstvo.