Organski malinjak porodice Dragan – Video TV Prva

Porodica Dragan iz sela Rašice iskoristila je sve prirodne potencijale i u planinskom delu podigla organski malinjak na 900 metara nadmorske visine.

Vest ima video, izvor TV Prva:

Proizvodnjom malina porodica Dragan iz blačkog sela Rašice počela je da se bavi od 2015.godine.Prvi malinjak podignut na nadmorskoj visini od 900 metara sada je u punom rodu a očekivani ovogodišnji prinos je oko 8 tona.

DSCN3411

Porodica Dragan iskoristila je sve prirodne potencijale blačkog kraja i u delovima netaknute prirode, okruženim šumovitim proplancima podigla malinjak na površini od 70 ari.

DSCN3413

  • Naš cilj je da ovde proširimo zasade pod malinom na oko 1 hektar površine, ističe Nenad Dragan dodajući da je na njihovom imanju zastupljena sorta crni vilamet koja se odlično pokazala u procesu organske proizvodnje koja je ovde zastupljena.
  • DSCN3407

Do malinjaka porodice  Dragan ne stiže se lako jer do njega nas vodi pet kilometara planisnkog puta gde jedino terenska vozila mogu da prođu ali u ovom skrivenom predelu krije se pravi raj za organsku proizvodnju voća gde se uz malo tretiranja dobijaju zdravi i kvalitetni proizvodi voća.

DSCN3414

Dok čekaju da uzre plodovi organske maline i krene  prva ovogodišnja berba porodica Dragan privodi poslednje pripreme jer očekuju da će ona doneti kvalitetne i berićetne prinose.

DSCN3420

U rad na malinjaku uključeno je tri generacije porodice Dragan, a najmlađa Sara nam je pokazala i ostale prirodne darove kraja u kojem gaje maline, šumske jagode izuzetne krupnoće i sladkoće.

DSCN3429

Sve to govori u prilog tome da je imanje porodice Dragan, smešteno daleko u planini idealno za organsku proizvodnju i voća i povrća.

DSCN3422

Na površini od 20 ari porodica Dragan, tik uz malinjak sadi i krompir koji je prošle godine dao prinos od tri tona a ovaj krompir izuzetnog kvaliteta i proizvden bez ikakvog tretiranja odplatio je i jedan deo troškova u procesu proizvodnje malina.

DSCN3412

Obilazeći ovaj, organski zasad malina zamenica predsednika Opštine Blace Suzana Veljović istakla je da je primer ovih mladih ljudi, poput Nenada i njegove supruge Ivane, za svaku pohvalu a lokalna samouprava opštine Blace tu je da pomogne organsku proizvodnju koja je budućnost poljoprivrede ističući da blački kraj ima idealne potencijale za ovaj vid proizvodnje.

DSCN3427

Porodica Dragan, ima i oko 1000 stabala šljiva a planovi ka proširenju organske maline prioritet im je za naredni period.

DSCN3432