Podrška projektu „Pločnik 90 godina traga“

Kao finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, projekat Narodnog muzeja Toplice pod nazivom „Pločnik 90 godina traga“ autora, arheologa Julke Kuzmanović Cvetković dobio je 700.000 dinara. Reč je o izložbi o arheološkom nalazištu Pločnik, kojom će se obeležiti 90 godina od početka istraživanja na ovom lokalitetu. Ovaj lokalitet je po prvi put otkriven 1927. godine prilikom kopanja trase za železnicu, a prva iskopavanja je već sledeće godine obavio Miodrag Grbić iz Beograda.
-Ova godina će biti u znaku 90 godina od otkrića Pločnika, a obeležićemo je izložbom koju će pratiti i bogato opremljen katalog. Ona će predstaviti Pločnik sa svim dosadašnjim rezultatima istraživanja, istakla je Cvetković,
Izložba će jednim delom sadržati istorijat istraživanja kroz fotografije i dokumente, koje je najpre započeo Miodrag Grbić iz Narodnog muzeja iz Beograda, a potom nastavila Blaženka Stolio. Posle njih istraživanja kroz arheološke kampanje radili su Dušan Šljivar i Julka Kuzmanović Cvetković.
U drugom delu izložbe naći će se rezultati istraživanja, a treći, pod nazivom „Ovako se živelo u neolitu“ prikazaće rekonstruisan deo neolitske kuće sa kompletnim kućnim inventarom.
-Podrška ovom projektu koje je pružilo ministarstvo je veoma važna i podsticajna, naglasio je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.
Saradnici na katalogu ove izložbe koja će biti otvorena 11. oktobra u prokupačkom muzeju, povodom dana muzeja biće Vera Bogosavljević Petrović i Dušan Šljivar iz Narodnog muzeja iz Beograda.