Povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma nagrađeni najbolji romski đaci

  • unnamed (1)
  • unnamed (2)
  • unnamed (3)
  • unnamed

Povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma, većnica za obrazovanje i sport u Opštini Prokuplje Maja Ranđelović, primila je najbolje učenike romske nacionalnosti iz Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“. Prijemu je prisustvovala i većnica za kuluru Milica Erić i pedagoški asistenti Safet Sušica i Saša Ališanović.
Knjigama je nagrađeno tri učenika Marija i Bojana Saćipović i Mario Mutić.
-Posebno mi je zadovoljstvo da u ime Opštine Prokuplje ugostim i nagradim najbolje učenike romske nacionalnosti. Nadam se da ćete svojim ličnim primerom biti podstrek i vodilja svojim drugovima, kao i da ćete se aktivno uključiti u sve društvene aktivnosti, a samim tim učiniti i veliki pomak u integrisanju romske populacije u svim segmentima društva, rekla je većnica Ranđelović i poželela im puno uspeha u daljem školovanju.
Pedagoški asistenti su pohvalili najbolje đake i istakli da su oni dobar primer ostalima kako treba učiti. Oni su naglsili da Prokuplje prednjači po broju studenata u odnosu na Niš, koji je mnogo veći grad i da u odnosu na njega ima više studenata i to sedam.
Ranđelovićeva je naglasila da su se kroz razgovor sa učenicima mogla prepoznati različita interesovanja, kako u oblasti obrazovanja, tako i u oblasti sporta i kulturnih dešavanja, gde su učenici romske nacionalnosti ravnopravno zastupljeni sa ostalom decom.
-Zadovoljni smo time što pored poštovanja svojih tradicionalnih običaja, učestvuju u svim manifestacijama na nivou grada. Kao lokalna samouprava i ubuduće ćemo odgovorno nastojati da ulažemo u edukaciju i obrazovanje mladih Roma, a poseban akcenat stavićemo na osmišljavanje i pilotiranje sistema rane identifikacije problema i reagovanja na iste, a sve u cilju što masovnijeg uključivanja romske populacije u društveni život – potvrdila je većnica Maja Ranđelović, nakon što je najbolje učenike nagradila knjigama.
Opštine Prokuplje, Vladičin Han i grad Pirot obuhvaćene su projektom „Mehanizmi za sprečavanje osipanja učenika romske nacionalnosti iz obrazovnog sistema.“
-To što deca romske nacionalnosti ne idu u školu ili je napuštaju veoma rano, kasnije dovodi do niza neželjenih društvenih ishoda, povećane stope kriminaliteta, većih socijalnih davanja, nemogućnosti zdravstvene zaštite i mnogih drugih neželjenih efekata, podvukla je Ranđelović.