Poznati iznosi podsticaja namenjeni poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije donelo je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu. Uredbom su, pored ostalog, predviđena sredstva za razne oblasti poljoprivrede.

Savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Duška Petrović rekla je da su podsticajna sredstva namenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se nalaze u aktivnom statusu.

–Uredbom o raspodeli podsticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj za ovu godinu planirano je da premija za mleko iznosi sedam dinara po litru, za biljnu proizvodnju 5.200 dinara po hektaru, kvalitetne priplodne mlečne krave 25.000 po grlu, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove 40.000 po grlu, a za krave za uzgoj teladi za tov 20.000 po grlu, izjavila je ona.

Za priplodne ovce, ovnove, koze i jarčeve podsticaji se daju u iznosu od 7.000 po grlu, za priplodne krmače 15.000, za roditeljske kokoške teškog tima 60, a lakog 100 dinara po grlu.

Podsticaji za tov junadi iznose 15.000 po grlu, a jagnjadi i jaradi 2.000 po grlu.

U odnosu na prošlu godinu, kada su podsticaji po košnici iznosili 720 dinara, ove godine oni iznose 800 dinara.

–Ove godine planiran je i regres za vlasnike javnih skladišta. Planirano je da se regres skladištenja u javnim skladištima dodeljuje u iznosu od 40 odsto od troškova skladištenja, izjavila je Duška Petrović i naglasila da sve informacije o ovogodišnjim podsticajima za poljoprivredu i ruralni razvoj i popunu neophodne dokumentacije toplički poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama PSSS u Prokuplju.