Predstavnici Grada Prokuplja na Sajmu poljoprivrede u Blacu

Nina 8. mart 2019.-1920

-Svaki poljoprivredni sajam, bez obzira na to da li se organizuje na međunarodnom, državnom ili lokalnom nivou je prilika da se pokažu prokupački i toplički potencijali u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje, izjavio je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, tokom posete Sajmu poljoprivrede u Blacu, koji je organizovala ova toplička opština.
Na ovom, petom po redu Sajmu, bile su prisutne mnoge firme koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih semena i zaštitom bilja iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Kragujevca i drugih gradova, predstavnici poslovnih banaka, kao i proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme.

sajam1-2
Paunović je naglasio da je dobro što su poljoprivrednici na mnogim štandovima mogli da vide nova semena iz ratarske i voćarske proizvodnje, porazgovaraju sa predstavnicima mnogih firmi iz oblasti zaštite bilja i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama u proizvodnji pojedinih poljoprivrednih kultura.

DSCN6126
-Međusobni susreti proizvođača, prerađivača, naučnih radnika i samih poljoprivrednika su veoma važni. Na pojedinim štandovima, poljoprivrednici su se upoznali sa najnovijom opremom koja se primenjuje na uglednim gazdinstvima širom Srbije, rekao je on i podvukao da je veoma značajno što su na blačkom Sajmu bili prisutni i profesori Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija iz Prokuplja i savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.
Miroljub Paunović je posebno naglasio da je organizovanje ovog skupa dokaz da se u Toplici pridaje veliki značaj ovoj grani privrede.

DSCN6130
-Jedan od osnovnih ciljeva našeg prvog učešća na ovom Sajmu je da posetioce, a to se prvenstveno odnosi na poljoprivrednike i mlade ljude, upoznamo sa radom Škole i mogućnostima uspostavljanja saradnje sa proizvođačima voća i ratarskih kultura, rekla je profesorka VPPŠ Dragana Stanisavljević i dodala da je ova visokoškolska ustanova, za 41 godinu rada i postojanja, dala veliki doprinos razvoju svih grana poljoprivrede, ne samo u Toplici, već i na jugu Srbije.

Prema njenim rečima, profesori su na raspolaganju svim lokalnim samoupravama, zadrugama, udruženjima i poljoprivrednicima, kako bi naučna znanja preneli proizvođačima.
Savetodavac u PSS, Snežana Jović, posetiocima štanda govorila je o značaju ove službe, čiji je osnivač Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
-U ovoj službi, poljoprivrednici mogu da dobiju sve informacije iz oblasti subvencija za mnoge grane poljoprivrede, stručne savete, pomoć u organizovanju zadruga, pomoć u prezentaciji sopstvenih proizvoda, izjavila je ona i dodala da je ovo bila prilika da se razmene mišljenja sa proizvođačima semena.
I na ovom Sajmu, Snežana Jović, kao i svi savetodavci, govorili su o značaju registracije, odnosno obnove gazdinstava.
Tokom trajanja Sajma, na kojem je prisustvovao i predsednik Zadružnog saveza Srbije za Nišavski i Toplički okrug Mile Davidović, održana su i stručna predavanja.