Prokupačku bolnicu posetio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u Opštoj bolnici“Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, šesta po redu, naišla je na izuzetno veliki odziv građana. Ministarstvo zdravlja Republke Srbije ovoga puta omogućilo je građanima da besplatno i bez zdravstvene knjižice obave kardiološke i oftalmološke preglede. Prokupačku bolnicu posetio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti građana za svoje zdravlje, ali i organizacijom preventivnih pregleda u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

I u nastavku velike republičke akcije, Prokupčani su pokazali visok nivo svesti o značaju prevencije kao najboljeg načina za očuvanje svoga zdravlja, te su tako već u ranim jutarnjim satima ordinacije Internog i Očnog odeljenja bile pune pacijenata.

Do 16 časova kroz ambulante i laboratorije prokupačke bolnice pregledano je 306 pacijenta. Kardiološke preglede obavilo je 284 pacijenata, kod kojih je prethodno urađen EKG, dok je 211 građana iskoristilo šansu da proveri vid u specijalističkoj ambulanti. U ovoj akciji 112 žena dalo je krv na analizu tumor markera jajnika i dojke, dok je 52 muškarca iskoristilo priliku za analizu tumor markera prostate. U svim preventivnim akcijama građanima je omogućena provera nivoa šećera u krvi, a ovoga puta te analize urađene su kod 206 pacijenata.

-I ova, kao i sve prethodne akcije besplatnih preventivnih pregleda naišle su na veliki odziv građana. Statistički podaci koje dobijamo i upoređujemo iz meseca u mesec pokazuju da je interesovanje Prokupčana za proveru opšteg zdravstvenog stanja i dalje ogromno, pa čak iz meseca u mesec sve veće. To je dokaz da je akcija države i Ministarstva zdravlja izuzetno uspešna, istakla je direktorka Opšte bolnice „Dr „Aleksa Savić“, dr Snježana Arsić.