Prokuplje kulturno leto -Publika uživala u kafanskim pesmama

  • unnamed

„Veče kafanskih pesama“ koje je sinoć u sali Doma kulture održano u okviru programa ovogodišnjeg Kulturnog leta, okupilo je veliki broj ljubitelja ovog muzičkog žanra .
Uz pratnju muzičkog orkestra Doma kulture , pred prokupačkom publikom nastupilo je desetak izvođača koji su svoju muzičku karijeru stvarali ovde u Toplici, a po velikom talentu i pevačkom umeću postali poznati širom naše zemlje .
– Ovo je tradicionalni koncert koji uvek izazove veliku pažnju i interesovanje publike , uvek raspoložene za dobru pesmu. Cilj ovakve manifestacije je negovanje tradicije pre svega , ali i razlog za okupljanje ljubitelja muzike i dobrog raspoloženja, kazala je direktorka Doma kulture Tijana Petrović.
Veče kafanskih pesama počelo je starim narodnim pesmama među kojima su i danas najpopularnije „Ljubav mi srce mori“, „Samo jednom u životu“, kao i pesme jednog od najomiljenijih i najpoznatijih izvođača narodne muzike Tome Zdravkovića, bez čijih pesama ne može da prođe nijedno kafansko veselje.
Kafanske pesme kao što i sam naziv govori, nastale su u kafanama gde se narod najviše okupljao. U kafanam su se pisale pesme i nalazila inspiracija za njih. Prva kafana u Prokuplju bila je „Raponja“, a u Beogradu je 1522. Godine je nastala prva kafana na Balkanu.